Vårgrønn satser på elektrifisering med havvind i Skottland – ber Norge høste erfaringer fra UK

Med en produksjonskapasitet på størrelse med ett av feltene på Utsira Nord, ønsker Vårgrønn og Flotation Energy å utvikle det mest avanserte dekarboniseringsprosjektet i Storbritannia.

GreenVolt skal levere strøm både til plattformer og land.
GreenVolt skal levere strøm både til plattformer og land.Foto: Adobe Stock / Ian Dyball / DNV

Samarbeidspartnerne Vårgrønn og Flotation Energy, har søkt om lisens for havvindparken GreenVolt, en park med opp mot 35 flytende vindturbiner, med en samlet kapasitet på 500 megawatt.

Havvindparken, som er lokalisert nordøst for Aberdeen, skal være et viktig bidrag til «The North Sea Transition Deal», der målet er å redusere utslipp fra offshorenæringen med minimum 50 prosent innen 2030.

Også til land

GreenVolt-parken skal kunne elektrifisere alle større olje- og gassplattformer i området Outer Moray Firth. Her finner man felter som Captain, Ettrick og GoldenEye.

Planen er å komme i produksjon i løpet av 2027.

– GreenVolt skal også ha tilknytning til land, slik at potensiell overskuddskraft blir tilbudt britiske forbrukere. Dermed bidrar prosjektet til viktig dekarbonisering og økt tilgang til strøm, sier direktør for markedsanalyse og samfunnskontakt, Erik Dugstad i Vårgrønn.

Vårgrønn og Flotation Energy har også søkt om et annet område i samme utlysningsrunde i Skottland, og vil i løpet av de nærmeste dagene eller ukene komme med mer informasjon om dette.

Fem gigawatt

Vårgrønn er et felles foretak mellom globale Plentitude (Eni) og norske Hitecvision.

Ambisjonen er at Vågrønn vil ha fem gigawatt installert kapasitet i det nordeuropeiske markedet innen 2030.

Selskapet har allerede 20 prosent eierandel i Dogger Bank, der partnerne er Equinor og SSE.

Direktør for markedsanalyse og samfunnskontakt, Erik Dugstad i Vårgrønn.Foto: DNV GL

Norske muligheter

Slik Dugstad ser det, ligger forholdene godt til rette for å bruke havvind til elektrifisering av olje- og gassplattformer, også på norsk sokkel.

– Det finnes gode områder for dette langs hele kysten, og det er allerede kommet forslag til prosjekter, påpeker Dugstad.

Ett av forslagene som er spilt inn i Norge er Equinors Trollvind-prosjekt. Det har som mål å forsyne Troll- og Osebergfeltene med strøm fra havvind, i tillegg til å øke strømtilgangen til landindustrien.

Høste erfaringer

Erik Dugstad mener at Norge kan hente nyttige erfaringer fra Storbritannia, som har lang erfaring med havvindprosjekter. Allerede i 2009 jobbet Dugstad med arealsøknad i britiske farvann for daværende StatoilHydro.

– Norge kan hente nyttige erfaringer blant annet med hensyn til prosessen for elektrifisering og dekarbonisering av olje- og gassproduksjon, hvordan man legger til rette for havvindutbygging og på kriterier for tildeling, sier han.

– Det viktigste for Norge er at man nå kommer i gang med utbygging, og at det er gode prosjekter som prioriteres. Navn på utbygger bør ikke være det sentrale.

Samarbeid på flere fronter

I tillegg til erfaringsutveksling når det gjelder forarbeidet til havvindutbygginger, mener Dugstad at det er viktig å samarbeide på tvers av nasjoner når det gjelder leverandørindustrien knyttet til havvind.

Kapasiteten blant leverandører har vært trukket frem som én av utfordringene i forhold til de store utbyggingsplanene i Nordsjøen.

– Norge og Storbritannia har mye å hente på samarbeid på leverandørnivå. Vi ser på Nordsjøen som ett marked, og både Norge og Storbritannia har offshorenæringer som kan bli sentrale for at Europa skal nå sine høye mål om havvind – for energisikkerhet og en fremtid med lave klimagassutslipp, sier Dugstad.

(Vilkår)
Publisert 23. February 2023, kl. 04.34Oppdatert 23. February 2023, kl. 04.34
HavvindOffshoreSkottlandElektrifiseringOlje