Karbonløsningsselskapet Bergen Carbon Solutions rapporterte om et driftsresultat på minus 10,6 millioner kroner i tredje kvartal 2022, mot minus 6,5 millioner kroner samme kvartal i fjor.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport onsdag.

Kontant- og kontantekvivalenter var ved slutten av perioden på 303,7 millioner kroner, mot 118,4 millioner året før.

Bergen Carbon Solutions
  • Startet i 2016.
  • Notert på Euronext Growth.
  • Slik beskrev tidligere daglig leder Jan Sagmo selskapet:

– Vi er et selskap som har utviklet en teknologi som produserer karbon-nanofiber (KNF) fra CO2. Et produkt som er 100 ganger sterkere en stål, lettere en plast og leder strøm bedre kobber.

Selskapet er fortsatt trygge på strategien, drevet av velprøvd kjerneteknologi, flere nylige teknologiske gjennombrudd, økt markedsforståelse, samt en solid finansiell stilling, står det i rapporten.

– Aktiviteten i tredje kvartal i år har vært høy. Vi utvikler kontinuerlig teknologien vår samtidig som vi får mer innsikt i markedet, sier Finn Blydt-Svendsen, midlertidig administrerende direktør i BCS.

Det børsnoterte investeringsselskapet Saga Pure, der Øystein Stray Spetalen eier drøyt 41 prosent av aksjene, har solgt unna alle aksjer i Bergen Carbon Solutions.

Investoren begynte å selge seg ned i selskapet i slutten av august. Aksjen har rast ned over 75 prosent så langt i år.

Etter tallslippet onsdag faller BCS-aksjen 22 prosent på Oslo Børs.

Sikret kraftavtale

Bergen Carbon Solutions annonserte tirsdag kveld at selskapets styre har vedtatt å forlenge tidslinjen for Høyangerfabrikken.

Begrunnelsen var at Bergen Carbon Solutions i løpet av de siste månedene har identifisert flere muligheter for å optimalisere teknologien ytterligere, blant annet gjennom implementering av en ny separasjonsteknologi.

– Vi har oppdaget en ny prosess som radikalt kan redusere kostnadene våre. I tillegg har vi gjort veldig mye markedsresearch som tyder på at vi må sikte oss inn mot det aller mest lønnsomme markedet, utdyper Håvard Husby, teknologidirektør i selskapet, under selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

Før Bergen Carbon Solutions kan komme tilbake med en helt klar tidslinje og oppstartsdato, må de jobbe seg gjennom de nye konseptene, opplyser Husby videre, og konstaterer at starten av 2024 og andre kvartal i 2024 i alle fall er for tidlig.

– Med den nye separasjonsprosessen som vi har, må vi gjøre mye av grunnarbeidet først. Vi må pilotere det, for å verifisere at vi ikke bygger noe som vi får problemer med senere i senere i prosessen. Vi ønsker ikke å implementere umoden teknologi, som gjør at vi må testet i et halvår eller år før vi får produksjon ut av anlegget. Så det er viktig for oss å redusere risiko ved å gjøre grunnarbeidet først, sier Husby videre.

Den forrige separasjonsprosessen var patentert, og ifølge Husby er dette også noe som vurderes for den nye prosessen.

– Patentering er naturlig nok noe vi ser på i forbindelse med den nye prosessen. Pr nå er det viktigste for oss å få gjort den første testingen og den første verifiseringen av om dette er noe som er egnet for fabrikkskala. Deretter vil vi gå inn patenteringsdiskusjonen, og vurdere om vi vil basere oss på hemmelighetshold eller patentering.

Ellers opplyses det under kvartalspresentasjonen at selskapet er veldig godt kapitalisert, og at de ikke har noe umiddelbart behov for å hente penger med dagens strategi.

Ny konsernsjef

Like før helgen meldte BCS at Odd Strømsnes er ansatt som ny konsernsjef.

Strømsnes, som tidligere har styrt både TechnipFMC og Havfram, tar formelt over toppjobben i første kvartal neste år.

Han tar over for Finn Blydt-Svendsen, som har vært midlertidig toppsjef siden mai, da konsernsjef og gründer i oppstartsselskapet, Jan Børge Sagmo, ga seg på grunn av helseutfordringer.