Årets Klimaindeks Vest viser at kun tre av Vestlandets 50 største bedrifter kutter klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen. Likevel er det en fremgang fra i fjor, da tallet var null.

– Flere selskaper kutter utslipp, men omstillingen går altfor sakte, sier John Wikström, leder for strategi og bærekraft i PwC Bergen.

Klimaindeks Vest er utført av PwC og viser hvordan det står til med klimaarbeidet og rapporteringen til 50 de største selskapene på Vestlandet. Selskapene defineres som vestlandsk dersom hovedkontoret er lokalisert i fylkene Møre og Romsdal, Vestland eller Rogaland.

Tre store på topp

Selv om det kun er tre selskaper som havner i øverste skikt, er disse selskapene store.

Det er sjømatselskapene Lerøy Seafood Group og Mowi, sammen med fôrprodusent til oppdrettsfisk Skretting, som kutter sine utslipp i tråd med Parisavtalen, og kommer dermed ut som årets klimavinnere.

– Det er gledelig å se at vi har tre store Vestlandsaktører i toppkategori 1, sier Wikström.

Klimaindeks Vest

Klimaindeks Vest er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om hvordan Vestlandets 50 største selskaper jobber med bærekraft. Informasjonen er hentet fra selskapenes egen rapportering, og analysert og vurdert av PwCs bærekraftsteam i Bergen og Stavanger.

Klimaindeksen vurderer selskapene på bakgrunn av:

  • Historiske data knyttet til selskapenes utslipp av CO2 og andre klimagasser
  • Mål om klimagassutslipp fremover i tid
  • Hvilke kilder til klimagassutslipp som er med i selskapenes mål og beregninger
  • Hvilke utslippskutt selskapene kan vise til de siste tre årene
Kilde: PwC

Åpenhet er en forutsetning for å lykkes

Årets Klimaindeks Vest viser også en vekst i antall selskaper med en tydelig strategi for reduserte klimagassutslipp. I rapportering har 19 av de 50 største selskapene på Vestlandet kommunisert en tydelig strategi for hvordan de skal redusere sine klimagassutslipp.

– Skal vi nå Parisavtalen, kutte i klimagassutslipp og bli et lavutslippssamfunn, må næringslivet ha åpenhet om hvilke resultater som er oppnådd og ha en tydelig strategi for å bygge tillit til deres ambisjoner for grønn omstilling, sier Wickström.

Halvparten av selskapene i utvalget viser til tallfestede mål, hvilket utgjør en økning fra året før og gått fra 18 til 24 selskap. Tallfestede mål anses som en av forutsetningene for en god klimastrategi.

– En god klimastrategi, innebærer at selskapene har et robust klimaregnskap, tallfestede mål for utslippsreduksjon, og en tydelig handlingsplan for hva selskapet skal gjøre for å nå sine utslippsmål, sier Wikström.

Kun 10 av 50 inkluderer indirekte klimagassutslipp

I årets Klimaindeks Vest er det kun 10 av de 50 største selskapene på Vestlandet som rapporterer klimaregnskap, som har med alle vesentlige kilder til indirekte klimagassutslipp.

– Indirekte utslipp fra verdikjeden, ofte omtalt som Scope 3-utslipp, vil for mange utgjøre 85-99% av selskapets totale utslipp. Altfor få rapporterer på dette, og det innebærer at mange selskap kun synliggjør en begrenset andel av selskapets totale klimapåvirkning, forteller Hilde Lorentzen, bærekraftsrådgiver i PwC.

To av fem oppfyller ikke minstekriterier

Blant de 50 største selskapene på Vestlandet er det kun 33 som har offentlig tilgjengelige klimaregnskap, og utviklingen har vært relativt flat de siste tre årene. Samlet indikerer funnene at selskaper med et godt utgangspunkt, blir bedre i sin rapportering, mens to av fem ikke oppfyller minstekriterier til eget klimaregnskap.

– God informasjon om selskapers klimapåvirkning er sentralt for å vurdere hvem som bidrar mot et nullutslippssamfunn. At kun 33 av de 50 største selskapene på Vestlandet lager klimaregnskap, viser at vi ligger langt fra ønsket situasjon, sier partner i PwC Stavanger, Per Arvid Gimre.