Vard har fått oppdraget med å designe og bygge et nytt kabelleggingsfartøy for italienske Prysmian Group. Det nye fartøyet vil bli likt Leonardo da Vinci, som Vard leverte til Prysmian i 2021.

Kontraktsverdien oppgis til å være på om lag 200 millioner euro, tilsvarende 2,1 milliarder norske kroner.

– Vår misjon er å tilrettelegge for bærekraftige maritime operasjoner. At Prysmian Group nå kommer tilbake og plasserer en ny ordre hos oss, beviser at våre fartøy er bidragsytere til at de når sine mål om kvalitet, effektivitet og bærekraft i prosjekter knyttet til kabellegging til havs. Vi ser frem til å ta fatt på dette nye prosjektet sammen med Prysmian Group, sier konsernsjef, Alberto Maestrini, i Vard.

Skroget skal bygges verftet Vard Tulcea i Romania, mens utrustning og ferdigstillelse vil foregå ved et av gruppens verft i Møre og Romsdal.

Vard
  • Vard regnes som en av verdens største designer- og skipsbyggere av spesialiserte fartøy.
  • Selskapet har hovedkontor i Norge med rundt 8000 ansatte.
  • Vard driver skipsbyggingsanlegg i Norge, Romania, Brasil og Vietnam.
  • Gjennom flere datterselskaper utvikler Vard kraft- og automasjonssystemer, dekkshåndteringsutstyr og skipsovernattingsløsninger. Selskapet leverer også design- og ingeniørtjenester til den globale maritime industrien.
  • Italienske Fincantieri, en av verdens største skipsbyggingskonsern, og en global leder innen cruiseskipsdesign og referanseaktør i alle høyteknologiske skipsbyggingsindustrisektorer, eier 98 prosent av aksjene i Vard via datterselskapet Fincantieri Oil & Gas.
  • Fincantieri har over 230 års historie og har bygget over 7.000 skip. Konsernet har i dag et produksjonsnettverk på 18 verft som opererer på fire kontinenter og over 20.000 ansatte.
Kilde: vard.no

Avansert design

Det nye fartøyet er spesielt designet for avanserte undervannsoperasjoner.

Som Leonardo da Vinci, kan kabelleggingsfartøyet legge kabel på mer enn 3000 meters dybde og det har den største lastekapasiteten for kabel i markedet.

Fartøyet er utviklet for å utføre komplekse installasjonsoperasjoner, støttet av en rekke systemer for tildekking av kabler på havbunnen, inkludert kraftige ploger og toppmoderne posisjoneringssystem.

Fartøyet er designet med optimalt skrog for best mulige sjøegenskaper, i kombinasjon med å avgi redusert miljøavtrykk.

Fartøyet er planlagt levert første kvartal 2025.

Nøkkel til det grønne skiftet

Italienske Prysmian Group formidler i en pressemelding at det første fartøyet fra Vard har overgått alle forventninger i sitt første driftsår.

Selskapet påpeker at utvikling av smart og bærekraftig infrastruktur i kraftforsyningen er nøkkelen til å muliggjøre det grønne skiftet, og at sjøkabler er en viktig komponent.

Som ledende globalt i dette markedet, kjenner Prysmian seg forpliktet til å drive innovasjon innen teknologi og er fornøyd med å samarbeide med et verdensomspennende konsern som Vard og italienske Fincantieri.

Det at selskapene er ledende innen bygging av fartøy, forbedrer også̊ Prysmians installasjonsevner oppgir, selskapet i pressemeldingen.