EUs energiministre har nå godkjent en midlertidig reguleringsendring som åpner for hurtigere konsesjons- og lisensbehandling av prosjekter på fornybar energi.

Krav fra industritopper

Dette er i tråd med anbefalingen fra en rekke toppsjefer i europeiske og internasjonale selskaper engasjert i fornybar energi. Disse sendte et brev med bønn om endring i forkant av møtet der reguleringsendringen skulle behandles.

– Europa trenger all den nye energien man kan få. Mange prosjekter på fornybar energi er klare til å bli satt ut i livet, men venter på tillatelse. På vindkraft alene er det prosjekter på totalt 80 GW som sitter fast i godkjennelsesprosesser, heter det i brevet.

I avgjørelsen som nå er fattet på ministernivå er det blant annet satt maks behandlingstid for solenergiutstyr (tre måneder), og fornyelse av energiproduksjonsenheter (seks måneder).

Tar snarvei

I tillegg har ministrene klassifisert fornybar energi til å være av såkalt «overordnet allmenn interesse». Det betyr at betyr prosjekter kan få reduserte krav til miljøkartlegging på en rekke områder.

Samtidig får det enkelte EU-land muligheten til å avgrense hvilke områder disse «snarveiene» skal gjelde for, både på geografi, teknologi og prosjektnivå.

– Vi har nå tatt et nytt viktig skritt i kampen mot høyre strømpriser. Vi vil styrke energileveransene og bli mindre avhengig av import fra Russland. Mer fornybare energi reduserer behovet for fossilt brensel, sier Jozef Sikela, industri- og handelsminister i Tsjekkia, i en uttalelse.