– Regjeringen vil gi flere ungdommer en vei inn i fiskerinæringa. Derfor endrer vi ordningen med lærlingekvoter slik at flere får muligheten til å skaffe seg lærlingkvote, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran på departementets hjemmeside.

Lærlingekvoten er knyttet direkte til den enkelte elev, og skal sikre at flere rederier tar imot lærlinger om bord. Så langt i år er det delt ut 271 slike kvoter.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: Emil Bremnes/Nærings- og fiskeridepartementet

Frem til nå har lærlingkvoter kun blitt tildelt elever som har gått grunnkurs naturbruk og VK1 i fiske og fangst, skriver Nærings- og fiskeridepartementet på egne hjemmesider. De to siste årene er man lærling og får tildelt lærlingkvoter.

Har hørt på høringsinnspill

Endringen gjør at personer med «alternative utdanningsløp», men med godkjent lærekontrakt innen fiske og fangst, nå kan få tildelt denne kvoten. Dette er personer som naturlig har falt utenfor systemet.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran forteller at regjeringen har lyttet til innspillene etter at ordningen ble evaluert i 2021. Lærlingkvoteordningen ble innført i 2014, og har vært gjenstand for ulike endringer i regelverk.

– Vi har lyttet til høringsinstansene: Reglene var for strenge og førte til at for mange falt utenfor ordningen. Nå gir vi ungdommer som velger alternativ opplæring samme muligheter som ungdommer som velger tradisjonell opplæringsvei gjennom naturbruk eller fiske og fangst, sier Skjæran.