For å sammenligne med andre land, er euro/MWh enheten å bruke. I Sør-Norge blir døgnprisen 135 euro/MWh, mens den for eksempel er 78 euro i Sør-Sverige og 92 euro i Tyskland, melder Europower.

Eneste land som er dyrere er England hvor døgnprisen spratt opp fra 86 euro mandag til 151 euro tirsdag.

142 øre i Sør-Norge

Skal se vi se på norske priser skifter vi over til øre/kWh. De som sjekker Nord Pool-priser på helligdager kan legge merke til at prisene i norsk valuta er midlertidige. De blir ikke endelig fastsatt før Nord Pool regner på valutakursene første hverdag.

Med det forbeholdet blir døgnprisen 142 øre/kWh i Sør-Norge tirsdag, mens den blir 60 øre i Midt-Norge, og 41 øre i Nord-Norge. Dette er priser uten moms, nettleie og andre avgifter.

Prisene er forholdsvis jevn gjennom døgnet, men med den vanlige pristoppen mellom 17 og 20.

Siden prisen i julen har vært lavere enn tidligere i måneden, så går gjennomsnittsprisen ned. Det påvirker strømstøtten. Vi vet ikke hva den endelig blir desember er over, men snittprisen så langt er en indikator.

Får betalt for å bruke strøm

Strømstøtten ligger an til å bli 250 øre/kWh i Sør-Norge, og 149 øre i Midt-Norge. I Nord-Norge ligger det an til 34 øre i strømstøtte (uten moms).

Når vi legger på moms, nettleie, elavgift og påslag, så er døgnprisen i Sør-Norge rundt 228 øre/kWh - avhengig av strømavtale og lokal nettleie. Prisen ut til forbruker er altså lavere enn strømstøtten, og strømkundene ligger i snitt an til å tjene drøye 20 øre for hver kWh de bruker.

Forutsetningen er at man bruker jevnt med strøm gjennom døgnet. De tre dyreste timene tirsdag ettermiddag fra klokka 17 vil timeprisen, inkludert avgifter og nettleie, være like over den forventede strømstøtten

Det samme prinsippet gjelder i Midt-Norge. Der er strømprisen rundt 125 øre/kWh ferdig levert og alt inkludert. Siden strømstøtten ligger an til å bli rundt 150 øre/kWh i denne landsdelen, vil det tikke inn en 25-øring for hver kWh kunden bruker. Også i Midt-Norge er det mest å tjene på å bruke strømmen når den er billigst, det vil si før klokka 07.00.

I Nord-Norge vil strømmen fortsatt koste mer enn det strømstøtten dekker. Europower presiserer at alle disse tallene er foreløpige beregninger. Den endelige strømstøtten er ikke klar før måneden er over.