Endelige tall for 2022 viser at samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning var nesten uendret sammenlignet med 2021.

Mens investeringene i industrien økte kraftig, var det et betydelig fall i kraftforsyning.

De nyeste anslagene for 2023 antyder en kraftig økning i samlede investeringer, men spesielt for industrien, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

De siste anslagene for industriinvesteringene i 2023 indikerer en oppgang på 31,7 prosent sammenlignet med anslag for 2022 gitt på samme tid i fjor.

Liten investeringsoppgang

Endelige tall fra Statistisk sentralbyrå for 2022 viser at samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning beløp seg til 238,2 milliarder kroner målt i løpende verdi.

Dette gir en liten investeringsoppgang på 0,5 prosent sammenlignet med de utførte investeringene i 2021. Investeringer i industrien hadde en kraftig vekst på 28,1 prosent.

Kraftforsyningen derimot, hadde en kraftig nedgang på hele 18,7 prosent. Utvinning og rørtransport hadde en liten nedgang på 0,5 prosent.

Kraftig opp for industrien

De siste anslagene for industriinvesteringene i 2023 indikerer en oppgang på 31,7 prosent sammenlignet med anslag for 2022 gitt på samme tid i fjor.

Store investeringsprosjekter blant annen i metallindustri og gummi, plast og mineralsk industri bidrar sterk til oppgangen i industrien. Investeringsoppgang for dataindustri og elektrisk utstyrsindustri samt næringsmiddelindustri bidrar også til den samlede oppgangen for industrien.

Flere av investeringsprosjektene som bidrar til veksten i industriinvesteringene i 2023 henger sammen med omstillingsprosesser mot lavere utslipp og energieffektivisering.

Enkelte av prosjektene får omfattende støtte gjennom statlige ordninger. Investeringstilskudd fra det offentlige til slike prosjekter er inkludert i de samlede investeringene.

Virksomhetenes nyeste anslag for samlede investeringer i 2023 indikerer nå en kraftig oppgang på hele 19,0 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2022.

Oppgangen i 2023 drives særlig av at det anslås en betydelig oppgang innenfor olje- og gassvirksomhet. Industriinvesteringene og investeringer i kraftforsyning bidrar også til oppgangen, med en økning på henholdsvis 31,7 og 14,4 prosent.

Investeringsoppgang i 2022

Utførte investeringer i industrien ble 35,2 milliarder kroner i 2022 – målt i løpende verdi. Dette utgjør en oppgang på hele 28,1 prosent sammenlignet med 2021.

Store investeringsprosjekter innen dataindustri og elektrisk utstyrsindustri samt metallindustrien står bak mye av oppgangen.

I tillegg var det en betydelig oppgang i næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som bidro til oppgangen for industrien samlet sett. Gummi, plast og mineralsk industri bidro i motsatt retning, med nedgang investeringene fra 2021 til 2022.