Dette er områder med stort kraftbehov og kapasitet i nettet, skriver Statnett i en pressemelding torsdag.

Statnett har på oppdrag fra NVE vurdert hvor i Norge det kan være gunstig å tilknytte havvind for utlysningene som er varslet fra 2025 og utover.

– Med informasjonen vi har nå fremstår tilknytning av havvind til Bergensområdet og Grenlands-området som det beste alternativet for tilknytning av havvind i neste tildelingsrunde. Her ligger det an til betydelig forbruksvekst, og det er allerede et kraftunderskudd i dag, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett. Foto: Statnett

Statnett mener det er hensiktsmessig å samlokalisere havvind og kraftforbruk, og å fordele tilknytningspunktene på flere geografiske områder.

– For å lykkes med omstillingen til nullutslipp og etablering av ny grønn industri er det behov for mer kraftproduksjon. På sikt kan havvind bidra med betydelige mengder ny fornybar energi i Norge. Samtidig er det viktig å understreke at vi i denne rapporten har sett på hvor i nettet det er gunstig med tilknytning. Vi har ikke vurdert hensynet til natur og miljø eller gjort samfunnsøkonomiske beregninger, sier Borgen.

Havvindområder som tildeles i 2025 og utover vil komme i drift i løpet av 2030-tallet. Det er åpning av helt nye områder og utvidelser av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Statnett

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2.000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet.

Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.

Samspill

Anbefalingen om tilknytning til Bergens- og Grenlands-området kommer i tillegg til Statnetts tidligere anbefaling om tilknytning til henholdsvis Kvinesdal på Sørlandet og Karmøy på Haugalandet for Sørlige Nordsjø II fase 1 og Utsira Nord, som er planlagt utlyst i 2023.

Romsdal, Ranaregionen, Sørlandet og Stavangerområdet er også mulige områder for tilknytning av havvind. I tillegg er det mulig med mindre volum til Haugalandet, Ålfoten- og Hammerfestområdet, opplyser selskapet.

– Kraftsystemet på land og til havs må ses på som ett kraftsystem som planlegges og reguleres som en helhet. Myndighetene kartlegger nå havområder langs kysten for fornybar kraftproduksjon, og det er aktuelt med tildeling i helt nye havområder. Vi mener samlokalisering av havvind og forbruk i samme område på land og samspill med lokal vannkraft er sentralt for å sikre god utnyttelse av kraftsystemet, sier Borgen.

I tillegg er det bra å tilknytte havvind i ulike geografiske områder, påpeker Borgen, da dette vil dempe overføringsbehovet og gjøre det mulig å tilknytte mer produksjon raskere, uten at det oppstår flaskehalser i strømnettet på land.

Om rapporten:
  • Olje- og energidepartementet har gitt NVE i oppdrag å identifisere nye områder for fornybar energiproduksjon til havs. Som en del av dette arbeidet har NVE bedt Statnett om en overordnet vurdering av hvor i Norge det er gunstig å tilknytte havvind i et kraftsystemperspektiv.
  • Statnett har allerede anbefalt tilknytning av de havvindområdene som er planlagt utlyst i 2023, Sørlige Nordsjø II fase 1 og Utsira Nord til henholdsvis Kvinesdal på Sørlandet og Karmøy på Haugalandet.
  • I denne rapporten anbefaler Statnett hvor i kraftsystemet det er gunstig å knytte til havvind for utlysninger fra 2025 og de nærmeste etterfølgende årene. Videre beskrives muligheter og begrensninger for utlysning av havvindområder frem mot 2040.
  • Rapporten er et steg frem mot å etablere en plan for nett til havs som kan legge til rette for regjeringens ambisjoner for kraftproduksjon til havs, og vil i løpet av 2023 følges opp med en delrapport om utviklingen av nett til havs som vil være en del av vår Systemutviklingsplan.

Aktuelle områder for tilknytning fra 2025:

Anbefaling:

  • Bergensområdet: Stort kraftunderskudd i dag, høy forbruksvekst
  • Grenland: Stort kraftunderskudd i dag, høy forbruksvekst

Andre mulige områder:

  • Romsdal: Høy forbruksvekst gir økende kraftbehov i Midt-Norge.
  • Ranaområdet: Høy forbruksvekst gir økende kraftbehov i Nordland.
  • Sørlandet og Stavangerområdet: Sterkt nett, utvekslingsmuligheter og forbruksvekst

Mulig med mindre volum:

  • Haugalandet: Aktuelt for ytterligere volum fra Utsira Nord.
  • Ålfoten: Tilknytning av havvind vil være gunstig, gitt samspill med forventet forbruk. I første omgang er det mest aktuelt med mindre volum her
  • Hammerfest: Tilknytning av havvind vil være gunstig, gitt samspill med forventet forbruk. I første omgang er det mest aktuelt med mindre volum her.
Kilde: Statnett

Det vil også bidra til å styrke den regionale krafttilgangen, og gi en mer stabil samlet havvindproduksjon siden vindforholdene varierer langs norskekysten, heter det.

– Regjeringens ambisjoner for ny kraftproduksjon fra norske havområder innebærer en stor omlegging av dagens kraftsystem i Norge. Mer kunnskap om konsekvenser, god planlegging og koordinert utvikling av forbruk, produksjon, nett og systemvirkemidler vil være avgjørende for å lykkes med en slik ambisjon, sier konserndirektør Borgen.