Rederier sparer store summer – staten kaller teknologien «umoden»
Norsk rederi er uenig med Enova. De har brukt rotorseil i fem år – med suksess.
Kysten Næringsliv har skrevet mye om rederier som bruker seil for å spare drivstoff. Blant andre Odfjell og Sea-Cargo har bevist at teknologien er moden, og at de sparer store mengder drivstoff.
Sea-Cargo var først ute av de norske rederiene med rotorseil.
Flere rederier vi har snakket med, mener Enovas milliardsatsing på hydrogen og ammoniakk er feilslått.
De er ikke alene om å sette spørsmålstegn ved denne milliardsatsingen på ammoniakk og hydrogen. I Konjunkturrapporten til Rederiforbundet kom rederne til samme konklusjon:
– Jeg er litt «fed up» av denne satsingen på ammoniakk og hydrogen som er umodent, sa reder Lars Conradi Andersen hos Rem offshore til Kystens Næringsliv for en tid tilbake:
Flere og flere rederier satser nå på «gammel teknologi i ny drakt», med suge- og rotorseil som har vist seg effektive. Norge ligger helt framme i skoene når det gjelder denne formen for «drivstoff».
Sea-Cargo har blant annet hatt rotorseil på lasteskipet «Connector» i fem år.
– Dette virker, og teknologien er mer enn moden. Nå utvider vi med to nye «seilskip». Vi fikk Enova-støtte for fem år siden til vårt første skip, men nå er det taust, dessverre, sier daglig leder i Sea-Cargo, Ole Sævild.
Enova-støtten til seil er mikroskopisk i forhold til ammoniakk- og hydrogensatsingen, som er i milliardklassen.
Nedprioriterer ikke seil
Seniorrådgiver Børge Noddeland, ved avdelingen Maritim transport hos Enova, svarer.
– Vi har stor forståelse for at rederiene står overfor noen vanskelige valg for å omstille til en bærekraftig skipskraft. Det kan virke rart at ikke flere skip har fått støtte til seilteknologi og karbonfangst, men dette skyldes ikke en nedprioritering av vindteknologi og karbonfangst, sier han.
Men han legger til at noe støtte til seil er delt ut.
– Enova støtter utviklingen av seilteknologi. De fleste teknologiene for seil er fortsatt umodne. Derfor støtter vi demonstrasjon av disse gjennom vårt teknologistøtteprogram «Banebrytende maritim teknologi», skriver Noddeland til Kystens Næringsliv.
13 har søkt
– Så langt har det kommet inn søknader om støtte til 13 fartøy fordelt på sju rederier. Av disse er ett prosjekt ferdigstilt, fire prosjekter er i gang, og ett har fått avslag. Resten av prosjektene har enten blitt kansellert eller endret, slik at de ikke lenger inkluderer bruk av seil, sier Noddeland.
– Når det gjelder summer til seilteknologi, er det litt komplisert å gi et akkumulert og presist tall siden tildelingene til prosjektene ofte innebærer støtte til annen teknologi. Et grovt estimat er mellom 10 og 20 millioner i støtte per skip, sier Enovas mann.
Børge Noddeland, Enova
– Antallet søknader påvirkes av flere faktorer. For det første må skip som får støtte fra Enova vanligvis være registrert med norsk flagg eller tilbringe en tredjedel av tiden i norske farvann. I tillegg avhenger fordelene med seil av seilingsruten og fartøyets utforming, og eventuelle hindringer på ruten, sier Noddeland.
Han forteller også at karbonfangst er litt i startgropen for Enova-støtte. Også denne drivstofftypen er umoden, mener Børge Noddeland.
Han legger til at Enova tror at karbonfangst kan bli en viktig teknologi, spesielt i overgangen til nye energibærere.
Vurderer kontinuerlig
Karbonfangst har imidlertid ikke den samme modenheten i teknologi og marked som noen av drivstoffalternativene.
– Enova har derfor til nå støttet teknologiutvikling for karbonfangst på skip gjennom to pilotprosjekter. Utviklingen av resten av verdikjeden for karbonfangst og lagring er viktig for at skipene skal lykkes på sikt, spesielt med tanke på mulighetene for mottak av mindre volum med CO₂.
I mellomtiden satser både Odfjell og Sea-Cargo videre med sine seilprosjekt – og sparer motorene sine og drivstofforbruket.
(Vilkår)