Det er Elkems smelteverk i Mo i Rana som nå har tatt piloten i bruk. Anlegget slipper årlig ut 300.000 tonn karbondioksid og er nå det første i verden som har tatt i bruk karbonfangstanlegg for ferrosilisium-smelteovner.

Bredt samarbeid

– Den mobile testenheten ble bygget i 2008 og har siden blitt oppgradert i takt med teknologiutviklingen vår. Vi kan tilby kundene våre en unik mulighet for å teste ut teknologien på egen lokalitet og redusere prosjektrisikoen før det tas i bruk i full skala, sier Mette Stensen, prosjektleder i Aker Carbon Capture.

Aker Carbon Capture

  • Aker Carbon Capture leverer karbonfangstløsninger til en rekke ulike bransjer
  • Selskapet var tidligere en divisjon i Aker Solutions.
  • Teknologiutviklingen bak løsningene startet i 2005 og gikk kommersielt i 2009.
  • Selskapet har hovedkontor i Norge og er representert i flere land i Nord-Europa.

Kilde: Aker Carbon Capture

Prosjektet har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Mo Inudstripark AS, Sintef, Elkem, Alcoa, Celsa, Ferroglobe, SMA Mineral, Norcem, Norfrakalk, Arctic Cluster Team og Aker Carbon Capture.

Viktig for hele industrien

Trond Sæterstad, klimadirektør i Elkem, sier til NRK Nordland at dette kan være viktig for hele industrien.

– Dette er et anlegg i mindre skala, men det er komplett. Det betyr at vi kan verifisere og godkjenne teknologien for vår industri. Vi tror karbonfangst er et viktig virkemiddel hvis vi skal følge vår egen klimastrategi og følge opp Paris-avtalen. Resultatene fra dette prosjektet vil vi overføre til andre og annen prosessindustri.

Elkem i Rana slipper ut 300.000 tonn CO₂ årlig, men har nå som mål å gå i retning av karbonnøytral produksjon.