Det er punktene for ilandføring av strøm fra fase 1 i havvindutbyggingen på Sørlige Nordsjø II og utbyggingen på Utsira Nord som nå er klar.

Vurderte flere for Sørlige Nordsjø

Statnett anbefaler Kvinesdal som primæralternativ for tilknytningspunkt fra fase 1 i Sørlige Nordsjø II. Anbefalingen er basert på hvordan havvind påvirker kraftsystemet, kostnader, nærhet og langsiktig utvikling av havvind.

Gunnar Løvås i Statnett. Foto: Bjørg Davidsen

Kvinesdal er allerede et sterkt punkt i transmisjonsnettet, og havvinden kan tilknyttes uten større nett-tiltak, påpeker konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett, Gunnar Løvås, til selskapets nettsider.

– Statnett har vurdert andre tilknytningspunkter som spenner seg fra Sør-Rogaland i vest til Holen i Telemark og grenlandsområdet i øst. Vi ser at tilknytning av havvind til for eksempel grenlandsområdet kan være en god løsning for fremtidige havvindutbygginger etter den første fasen, sier Løvås.

Stor økning i forbruk

For Utsira Nord anbefaler Statnett at det planlegges for en samordnet løsning med Karmøy som tilknytningspunkt.

Her har Statnett allerede søkt om konsesjon for en ny stasjon i området hvor havvinden kan tilknyttes. Denne vil ligge nærmere havvindfeltene enn andre steder i transmisjonsnettet.

I forbindelse med anbefalingene har Statnett også offentliggjort en studie som viser at industriforbruk, elektrifisering og havvind endrer kraftsystemet. Dette krever et robust nett med høyere kapasitet.

– På Sør- og Østlandet planlegger vi for en tilnærmet dobling av dagens forbruk, 3500-5000 MW, og tilknytning av 3000–4500 MW havvind fra Sørlige Nordsjø II i løpet av kommende 10–15 år. For å knytte den første havvinden til nettet peker vi på tilknytningspunkter som vil utnytte eksisterende nett, og vi kan samtidig legge til rette for nytt forbruk.