Devold er styreleder i Global Aquaculture Tech Hub, som består av 25 bedrifter med hovedvekt på leverandører og teknologibedrifter med havbruk som marked.

Fullstendig stopp

– 28. september stoppet det fullstendig opp blant våre medlemmer. Det har ikke vært signert en eneste ny kontrakt etter at forslaget om grunnrenteskatt kom, om vi tar ser bort fra mindre, løpende vedlikeholdsarbeid. Tilbakemeldingene vi har fått tilsier at vi må forvente 1.000 oppsigelser i løpet av første halvår 2023, sier Devold.

GATH

  • I 2021 gikk 13 sentrale aktører i havbruksnæringen sammen om å etablere Global Acuaculture Tech Hub (GATH).
  • I dag har GATH 27 medlemsbedrifter.
  • Målet med huben er å styrke samarbeidet og øke innovasjonstakten for å fortsette å være globalt ledende innen akvakulturteknologi.
  • Økt eksport og verdiskaping er en klar målsetting.

Han er også markedsdirektør i leverandørbedriften MMC First Process, som fra sitt hovedkontor i Fosnavåg på Sunnmøre har bygget seg opp til å bli internasjonalt ledende på løsninger for behandling av levende fisk.

Havbruk utgjør over 60 prosent av markedet deres, mens utstyr og system til villfangst og energieffektivisering også gir dem to andre bein å stå på.

– Vi har bemannet betydelig opp med over 90 rekrutteringer inn i selskapet siden 2020. Tidlig i september hadde vi en strategi der vi så for oss 50 nyansatte per år fremover for å ta unna forventet vekst. I desember har vi måtte kutte ni posisjoner, sier Devold.

Forventer konkurser

Og MMC First Process er ikke alene om å merke problemene på kroppen. FSV Group har eksempelvis stoppet byggingen av sju fartøy som ville sysselsatt 200 årsverk i byggeperioden. PE Bjørdal har sagt opp 20 ansatte.

Per Helge Devold, MMC First Process. Foto: MMC

– Vi snakker tap av verdier i milliardklassen, på relativt kort sikt, bare her i Møre og Romsdal. Når investeringen stopper opp i havbruk, får det enorme ringvirkninger nedover i leverandørkjeden. Flere selskaper har hatt noen gode år og har en ordrereserve å tære på. Men i leverandørnæringen er gjennomsnittlig antall ansatte i selskapene ni personer. De fleste har ikke en kistebunn å tære på. Det vil komme konkurser, sier Devold.

Går til utlandet

Slik han ser det vil de langsiktige konsekvensene være enda verre enn omsetningstap og oppsigelser på kort sikt. Den norske leverandørnæringen har, i samarbeid med havbruksnæringen, bygget seg opp til å bli verdensledende på innovasjon og produktutvikling.

Når investeringene stopper opp her til lands, er Devold klar på at tyngdepunktet vil flytte seg utenlands.

– Vi har vært verdensledende og hatt et forsprang. Men utviklingen i havbruksnæringen stopper ikke opp internasjonalt fordi om det blir bråstopp i Norge. Innovasjon og nyskaping kommer til å skje der markedet er. Selskaper kommer til å flytte utenlands og kompetanse som har vært bygget opp gjennom flere tiår følger etter, sier Devold.

Kystens Næringsliv har bedt næringsminister Jan Christian Vestre om kommentar til denne saken uten å få svar.