I 2020 genererte det globale havvindmarkedet knapt 2,5 milliarder norske kroner i verdiskaping. En fersk markedsanalyse fra indiske Research Dive, som har også har kontor på Wall Street i New York, mener at krav om utslippsreduksjoner og de massive investeringsplanene innenfor havvind vil få verdiskapningen til å skyte i været.

Stort potensial

– Det globale havvindmarkedet er forventet å nå en verdiskapning på 61,443 millioner dollar i løpet av perioden frem til 2028, skriver selskapet i sin analyse.

Havvindnæringen i Asia og Stillehavet blir beskrevet som spesielt ekspansiv. Frem mot 2028 er dette markedet forventet å stå for en verdiskapning på 31,5 milliarder norske kroner, med en forventet årlig vekst på 13,2 prosent.

Så langt har bunnfaste havvindinstallasjoner dominert utbyggingen offshore. Flytende havvind vil åpne for utnyttelse av større geografiske områder, og Research Dive forventer stor vekst her.

Sammenlignet med landbasert vindkraft blir havvind beskrevet som en fornybar energikilde med større potensial.

– Bedre vindforhold gjør at havvind vil produsere mer elektrisiert per watt installert, heter det i analysen.

Betydelige utfordringer

Verdens Økonomiske Forum har tidligere laget prognoser som tilsier at havvind innen 2040 vil stå for en verdiskapning på 10 billioner kroner globalt.

Likevel er Research Dive klar på at det finnes utfordringer knyttet til de massive utbyggingsplanene. Kostnadene er høye sammenlignet med landbasert vindkraft, med fire til fem ganger større investeringsbehov.

Covid-epidemien og ettervirkningen etter nedstenging i mange land har også skapt utfordringer i leverandørkjeden. Transport blir trukket frem som en annen veksthemmende faktor.

– Transport av komponenter, konstruksjoner og annet utstyr til havvindparker er utfordrende. Disse faktorene kan legge en demper på vekstpotensialet i det globale havvindmarkedet, heter det i analysen.