Trond Markussen, president i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), mener tiltak må iverksettes umiddelbart.

– Vi står overfor en varslet kompetansekrise dersom vi ikke handler nå, sier Markussen i en pressemelding.

Trenger 6.000 stillinger

Det er Menon Economics som på oppdrag fra NITO har levert en rapport om framtidig behov for ingeniørkompetanse i batteri-, hydrogen- og havvindnæringen fram mot 2030.

Ingeniørbehovet beskrevet i rapporten vil komme i tillegg til økt behov fra flere andre sektorer. Dette vil trolig bidra til å øke gapet mellom tilbud og etterspørsel av ingeniører ytterligere.

Rapporten presenterer tre scenarioer for behovet i de tre næringene.

I høy-scenarioet viser analysen at det er behov for opp mot 6.000 nye ingeniører i de tre næringene, fordelt på 700 innen hydrogen, 2.500 innen havvind og 2.700 innen batteri.

– Staten må på banen

– Det er kun sju år til 2030 og denne rapporten viser tydelig at det haster å sikre den kompetansen som trengs hvis vi skal nå målene for framtida. Vi trenger de som skal gjøre jobben, sier Markussen.

Han mener staten må komme på banen hvis man skal sikre at Norge kan være i front på disse områdene.

– Antall studieplasser må økes, det må opprettes nye studieretninger tilpasset næringslivets behov og vi må satse på livslang læring gjennom etter og videreutdanning, sier Markussen.

– Regjeringens kutt i studieplasser og nedleggelse av bransjeprogrammer som sikrer livslang læring gjennom etter- og videreutdanning gjør ikke jobben vår lettere.

Maner til samarbeid

En av forutsetningene for å nå høy-scenarioet med opp mot 6.000 ingeniører er at markedsforholdene er gode og at norske bedrifter lykkes med å utvikle konkurransefortrinn.

I alle scenarioer vil mangel på ingeniørkompetanse bli en hemsko for vekst i de tre næringene og representere en fare for tapt konkurransefortrinn i det globale markedet.

– Dette viser at hvis vi skal nå målene og sikre kompetanse i fornybarnæringene, trenger vi folk. Nå må næringsliv og akademia gå foran og jobbe sammen for å sikre at vi sammen satser på framtidas arbeidskraft og arbeidsplasser. I verste fall vil problemet forsterke seg etter 2030, sier Markussen.