– Kraftunderskuddet i vår region er kritisk. Samtidig betyr etter min mening en anbefaling om tilknytningspunkt i Bergen også at det bør ligge an til nye havvindparker langs vestlandskysten, sier Mæland til Kystens Næringsliv.

Innspill til NVE

Håkon Smith-Isaksen Holdhus, senior kommunikasjonsrådgiver i Statnett. Foto: Statnett

Det er også Statnetts mening, selv om avgjørelsen om nye områder formelt skal fattes av NVE. Statnett anbefalte torsdag åpning av nye havområder for havvind som muliggjør tilknytning til Bergensområdet og Grenlandsområdet.

Felles for områdene er stort kraftbehov og kapasitet i nettet.

– Dette er et innspill til NVEs arbeid med å identifisere nye områder for fornybar energiproduksjon til havs som legger til rette for god sameksistens, lønnsom utbygging og tar vare på viktige miljøverdier. Statnetts oppdrag har vært å se på hvor i kraftsystemet det er gunstig med tilknytning av offshore kraftproduksjon i neste runde, fra 2025 og utover, sier senior kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen Holdhus i Statkraft til Kystens Næringsliv.

Vi har fått nyhetsbrev!
Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.

– Må skje raskt

Statnett har delt områder langs kysten i tre kategorier: Anbefalte områder, andre mulige områder og mulige områder med mindre volum.

Tilknytningspunkter for fremtidig havvind
  • Anbefaling:
  • Bergensområdet: Stort kraftunderskudd i dag, høy forbruksvekst
  • Grenland: Stort kraftunderskudd i dag, høy forbruksvekst
  • Andre mulige områder:
  • Romsdal: Høy forbruksvekst gir økende kraftbehov i Midt-Norge.
  • Ranaområdet: Høy forbruksvekst gir økende kraftbehov i Nordland.
  • Sørlandet og Stavangerområdet: Sterkt nett, utvekslingsmuligheter og forbruksvekst
  • Mulig med mindre volum:
  • Haugalandet: Aktuelt for ytterligere volum fra Utsira Nord.
  • Ålfoten: Tilknytning av havvind vil være gunstig, gitt samspill med forventet forbruk. I første omgang er det mest aktuelt med mindre volum her
  • Hammerfest: Tilknytning av havvind vil være gunstig, gitt samspill med forventet forbruk. I første omgang er det mest aktuelt med mindre volum her.

Monica Mæland sier at Bergen Næringsråd har jobbet mye med krafttilgangen på Vestlandet, og at foreningen nylig var i møte med Statnett om saken.

– Det er godt å bli lyttet til. Samtidig må vi nå stå på videre og sørge for at jobben blir gjort. Tidsfaktoren er avgjørende, dette må skje så raskt som overhodet mulig, sier Mæland.

Tror på industrivekst

En fersk medlemsundersøkelse fra næringsrådet viser at mangel på kraft er en av de store utfordringene i det lokale og regionale næringslivet, sammen med blant annet skatte- og avgiftsnivå.

Vi har fått nyhetsbrev!
Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.

Ved siden av at et tilknytningspunkt kommer til å bety en bedring i krafttilgangen i og med at kapasiteten i nettet allerede finnes, har Mæland store forhåpninger til hva som vil åpne seg av muligheter når det gjelder havvindutbygging.

– Dette er signaler som næringslivet plukker opp. En utbygging vil gjøre det mulig å utvikle en enda sterkere og grønnere industri basert på leveranser til havvind, sier Mæland.

Har kostnadsfokus

Statnett påpeker i sin anbefaling på at det i dag betydelig motstand mot utbygging av vindkraft på land og begrenset potensial for ny sol- og vannkraftproduksjon.

Utbygging av havvind nær kysten vil som hovedregel være forbundet med lavere tilknytningskostnader. Men siden det er dypt langs den norske kysten er det i all hovedsak aktuelt med flytende havvind nær flere av forbrukstyngdepunktene i Norge.

– Vår anbefaling om tilknytning av havvind flere steder langs kysten forutsetter derfor at utbygging av flytende havvind blir konkurransedyktig sammenlignet med alternativ kraftproduksjon, uttaler selskapet i en pressemelding.