Milliardavtale fram til 2040 for Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen får vedlikeholdsavtale for norske fregatter verdt 17 milliarder kroner. Florø-verft får en sentral rolle.

Westcon Yards Florø får en viktig rolle med å hjelpe Forsvaret til å oppgradere sitt materiell.
Westcon Yards Florø får en viktig rolle med å hjelpe Forsvaret til å oppgradere sitt materiell.Foto: Westcon

Kongsberg Gruppen er valgt som hovedleverandør for å gjennomføre forvaltning og skipsteknisk vedlikehold av Norges Fridtjof Nansen-klasse fregatter, melder selskapet i en børsmelding.

Avtalen har en totalverdi opptil 17 milliarder kroner for tjenester levert ut levetiden – antatt fram til 2040.

– I tett samarbeid med sterke, norske leverandører kan vi tilby Forsvaret effektive og bærekraftige vedlikeholdstjenester for å styrke Forsvarets operative evne og beredskap, og samtidig gi støtte til allierte styrker, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen, i meldingen fra selskapet.

Kongsberg har dannet en konstellasjon bestående av verftene Westcon Yards og CCB, samt WilNor Governmental Services (WGS) og Wilhelmsen Ship Management (WSM), heter det i børsmeldingen.

Sentral rolle til Florø-verft

Westcon sin rolle blir å utføre dokking og skipsteknisk vedlikehold og -ombygninger i Florø.

– Med et perspektiv fram til 2040 har vi sikret en solid aktivitetsbasis for våre ansatte, og kan utvikle verftet og våre leverandører i regionen i et langsiktigperspektiv. Vi er ydmyke og takknemlige for at Kongsberg og Forsvaret har valgt å satse på Westcon Florø, og vi ser fram til et godt samarbeid, forteller administrerende direktør, Øystein Matre.

Kongsberg Naval Services (KNS) er opprettet for å utføre vedlikeholdstjenestene som beskrevet i kontrakten med Forsvarsmateriell.

Selskap eies med 50 prosent hver av Kongsberg Maritime og Kongsberg Defence & Aerospace. Kontrakten mellom Forsvarsmateriell og KNS er ventet å bli signert senere i desember 2023.

(Copyright)
Publisert 4. December 2023, kl. 10.47Oppdatert 4. December 2023, kl. 12.41