Likestillingsinitiativ kåret til Årets navn

Monica Langeland i utstyrleverandøren Egersund trål er blant prisvinnerne, etter samarbeidet om verdens aller første kvinnekonferanse i sjømatnæringen. Stikkord er, som så ofte langs kysten, vilje til endring.

Monica Langeland, Kathleen Offman Mathisen og Mariann Frantsen er blant årets prisvinnere.
Monica Langeland, Kathleen Offman Mathisen og Mariann Frantsen er blant årets prisvinnere.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE
Årets navn i norsk sjømatnæring er en høythengende pris som deles ut av de to publikasjonene Fiskeribladet og Intrafish, som skriver om henholdsvis fiskeri og havbruk. I år er det kanskje enda større linjer som har vært trukket i forkant av tildelingen.

Ble skikkelig debatt

Det er et drøyt år siden en ung, kvinnelig fisker stakk hodet frem og satte søkelys på en bransje der metoo og likestilling ennå ikke var satt på dagsorden over alt. Susan Mortensen var 25 år da hun på kort tid ble medievant den harde veien.

– Jeg trodde ikke det skulle ta sånn av. Det ble en skikkelig debatt.

Susanne Mortensen er blant prisvinnerne.Foto: Ketil Svendsen

Debatt ble det også på verdens trolig aller første likestillingskonferanse for sjømatnæringen. Om kystnæringene ikke har alt på plass, var konferansen like fullt et resultat av det tradisjonelt gode samarbeidet og næringsnettverket som finnes langs kysten.

I år er nemlig prisen delt mellom varsler Mortensen og arrangørene av konferansen, Havets verdiskapere. I trekløveret som skipet i stand et arrangement som samlet taletid for både fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, tidligere statsminister Erna Solberg, eks-politiker Siv Jensen og mange andre, finner vi Monica Langeland.

Stående applaus

Langeland er salgs- og markedsansvarlig i Egersund trål, et av verdens ledende firma på trålredskap til fiskeflåten. Hun forteller til Fiskeribladet at hun er opptatt av at det legges til rette for begge kjønn, for eksempel om bord på en fiskebåt.

Monica Langeland, salgs- og markedsansvarlig i Egersund trål.Foto: Janita Zenteno
– Selv har jeg jobbet mye med snøkrabbeteiner. Før veide de 12 kilo. Snur man 2000 om dagen blir det tungt. Mannfolk klarer det. Så ble de 18 kilo, og også for tungt for dem. Men med flere kraner og hjelpeutstyr gikk det. Og det ble bedre for alle, forteller hun til Fiskeribladet.

Langeland tror at om kriteriet er at man må være en stor og sterk mann for å være med, kan det finnes enda bedre løsninger som gir alle adgang til yrket.

– Om man er dame, og har lyst, så må man ha muligheten. Da må det legges til rette for at det er mulig, sier hun.

Sammen med Kathleen Offman Mathisen i Grieg Seafood og Mariann Frantsen i Pelagisk forening fikk Langeland i mars 2022 300.000 kroner i tilskudd fra Nærings- og fiskeridepartementet til likestillingsarbeid i sjømatbransjen. Allerede i slutten av september kunne samarbeidspartnerne motta stående applaus fra en fullsatt konferansesal etter at Kvinner i havet var ved veis ende.

– Det startet med Fiskeribladets arrangement om kvinner i næringen, forteller Langeland.

Det var nemlig der hun traff Kathleen Offman Mathisen.

– Vi så at det var utlyst penger, og tenkte nok litt «typisk at konsulentgjengen i Oslo skal stikke av med pengene», ler hun.

Ville plassere ansvar

Sammen med Mariann Frantsen i Pelagisk forening ønsket de å etablere en nettside med informasjon om både ansettelser og om trakassering. Arbeidet med nettsiden skulle også danne grunnlaget for en konferanse, der kvinnelige forbilder ble løftet frem blant sine egne i næringen.

Under konferansen spurte vi den kanskje viktigste taleren, Susan Mortensen, om hun opplever at der er endring på gang i næringen?

– Ja og nei, det kommer an på hvem det er snakk om. Hvis en kvinne ikke får det til, er det kanskje andre som kan bevise at det går an? Jeg har i hvert fall gjort mitt lille varsku. Målet har vært å plassere ansvar, og det tror jeg at jeg har klart.

(Vilkår)
Publisert 11. January 2023, kl. 04.26Oppdatert 24. January 2024, kl. 09.24
Årets navnEgersund GroupTRAKASSERING2024