– Men jeg har ikke hørt at dette er en permanent avgjørelse fra Equinor, la Gahr Støre.

Kommentarene går på Equinors avgjørelse om å utsette byggingen av havvindfeltet Trollvind på ubestemt tid.

– Humper i veien

Høye kostnader og mangel på tilgjengelig teknologi og innsatsfaktorer har i sum fått Equinor til å konkludere med at Trollvind nå ikke er «kommersielt gjennomførbart».

Trollvind
  • Equinor og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips har hatt planer om å bygge en flytende havvindpark i Troll-området om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland.
  • Med oppstart i 2027 så aktørene for seg en installert kapasitet på om lag ~1 GW og årsproduksjon på ~4,3 TWh.
  • Planen var at Trollvind, i tillegg til å forsyne det meste av behovet for kraft på Troll- og Oseberg-feltene, også skal ha kabel til land for å øke strømtilgangen til landindustrien.
  • Opprinnelig var det skissert en investeringsbeslutning i løpet av 2023.

Selv om Trollvind-prosjektet er utviklet på siden av regjeringens offisielle utbyggingsplan for norsk havvind, kan Equinors avgjørelse bære bud om trøbbel for planene om havvindparker i drift innen 2030 og 30 GW installert kapasitet i drift før 2040.

Statsminister Gahr Støre kommenterte Equinors Trollvind-avgjørelse på denne måten:

- Jeg har ikke hørt at det er permanent stoppet fra Equinor. Samtidig er dette forståelig i en startfase, sier Gahr Støhre.

Under åpningen av Floating wind days-konferansen i Haugesund onsdag sa Gahr Støre dette om utfordringene som ligger bak avgjørelsen.

– Vi må venne oss til humpene i veien når mange land skal gjøre det samme på samme tid. Samtidig er dette en politisk styrt revolusjon, påpekte Støre, med henvisning til de ambisiøse planene som ligger i bordet.

– Hjelpe så lite som mulig

Ett av de store spørsmålene i bransjen er selvsagt om staten er villig til å bidra med støtte for å utvikle den norske industrien slik at bedriftene både kan levere til norsk utbygging og ta markedsandeler i det globale markedet.

Gahr Støre har ingen konkrete løfter å komme med.

– Vi skal hjelpe industrien så mye som nødvendig, men samtidig så lite som mulig. Vi skal bygge havvindindustrien på skuldrene til fortrinnet vi har gjennom 50 år i olje- og gassindustrien, påpeker statsministeren.

Han håper Equinor snur og bestemmer seg for å realisere Trollvind.

– Overskuddsstrøm til land og elektrifisering. Konseptet er interessant, sier Gahr Støre.

Nettutfordring

Brorparten av de norske havvindområdene som står på bruttolisten over mulige utbygginger befinner seg fra Stad og sørover. Statsministeren er opptatt av at havvind er noe som skal komme hele landet til gode.

– Industrien ber om store områder, og vi jobber med store områder gjennom NVE. Nord-Norge skal ikke ligge etter. De har ventet lenge nok på oljen. Vi skal bygge hele veien opp til Finnmark, sier Gahr Støre.

En av de store flaskehalsene, i tillegg til leverandørkjeden, er nettsituasjonen på land. Strøm fra havvind skal ikke bare produseres offshore, det skal også inn i linjenettet for å forsyne husstander og industri med nødvendig strøm.

– Vi jobber med nettverket, men kan ikke love et førstemann til mølla-prinsipp. Vi må prioritere, sier Gahr Støre.

Tror på flytende

Heller ikke havvindnestor Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind lar seg bekymre nevneverdig over Trollvind-situasjonen.

– Det er for all del synd at de legger bort Trollvind. Samtidig er dette et prosjekt som var ment å stå på egne ben, sier Nesse.

Arvid Nesse, leder for Norwegian Offshore Wind. Foto: Sverre Meling, Maritimt Forum

Han peker på kostnadsøkninger som den trolig viktigste årsaken til at prosjektet har stoppet opp.

– Råvareprisene rammer alle. Nå er det desto viktigere å fortsette arbeidet rundt Utsira Nord og arbeidet med å industrialisere flytende havvind. Det er utrolig viktig at vi beholder ledertrøyen der, sier Nesse.

Ett faktum kommer vi ikke utenom, mener han.

– Havvind er fremdeles som viktigste kilden til merkraft inn i kraftsystemet i Norge.

Nesse står midt oppe i havvindkonferansen, omgitt av næring og interesserte fra inn- og utland.

– Hvordan er reaksjonene i resten av bransjen?

– De fleste tar nyheten til etterretning, og mener det er synd. Mange hadde store forventninger til at dette ble et prosjekt de kunne levere til. Samtidig er man oppmerksom på at man må jobbe langsiktig. Det bildet har ikke endret seg, sier Nesse.

– Der ligger alt fremdeles til rette, med norsk næringsliv i tet.