Søknadspotten er åpen for prosjekter i EU-land, Norge og Island, og søknadsfristen er 23. mars neste år. GCE Ocean Technology er én av klyngene som nå informerer medlemsbedriftene om denne muligheten.

De tre energimilliardene er satt av som del av EUs Innovasjonsfond. Målet er å bidra til dekarbonisering av Europa, og da særlig sett i lys av krigen i Ukraina. Potten er delt inn i tre søknadsområder.

1. Generell dekarbonisering, 1 milliard kroner: Omfatter innovasjonsprosjekter innenfor fornybar energi, kraftkrevende industri, energilagring, karbonfangst og karbonlagring, samt produkter som kan erstatte karbonkrevende produkter - spesielt drivstoff for transport og fly.

2. Innovativ elektrifisering i industri- og hydrogensektoren, 1 milliard kroner: Elektrifisering som kan erstatte bruk av fossilt brensel i industri, samt fornybar hydrogenproduksjon eller hydrogenbruk i industri.

3. Grønn teknologi, 700 millioner kroner: Innovative prosjekter i fremstilling av komponenter så vel som ferdig utstyr for elektrolysatorformål og drivstoff, fornybar energi energilagring og varmepumper.

4. Piloter mellomstor størrelser, 300 millioner kroner: Prosjekter på høyinnovasjonsprosjekter med banebrytende eller helt ny teknologi innenfor dypdekarbonisering. Prosjektene må være nyvinnende i driftssammenheng, men trenger ikke være egnet til testing i stor skala eller kommersiell produksjon.