Det var Linda Hofstad Helleland i Høyres næringskomité som i Kystens Næringsliv går langet ut om skattesjokk og svekkelse av konkurranseevne, og en regjering som ikke leverte i det grønne skiftet.

Linda Hofstad Helleland gikk hardt ut mot regjeringens skatter og leveranse på grønt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Kysten er i opprør, og vi ser alle de negative konsekvensene av politikken som nå føres. Mange opplever en kystfiendtlig politikk, sa hun til Kystens Næringsliv.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tok bladet fra munnen i en e-post til Kystens næringsliv, der han omtalte opposisjonens utspill som et «skremmebilde».

Skaper skremmebilde

– Erna Solberg har de siste månedene reist rundt i turnébussen sin og spredt et skremmebilde av regjeringens skatte- og avgiftsopplegg.

Støre-regjeringens skattepakke der grunnrenten effektivt skattebelastes med 40 prosent, mens oppdretternes kostnader subsidieres med 62 prosent, er et hett tema langs kysten. Havbruksnæringen har gitt ut permitteringsvarsler og satt fartøyordre på vent mens regjeringens forslag til statsbudsjett er ute på høring. Maritime næringer og leverandørindustri frykter at ringvirkningene vil ramme dem hardt.

– Hun burde gått litt stillere i bussdøren, gitt at Høyre nå velger å videreføre omtrent samtlige av regjeringens skatte- og avgiftsøkninger i sitt alternative statsbudsjett, uttaler Vestre til Kystens Næringsliv.

Ønsker å kutte i dieselavgiften

Næringsministeren peker samtidig på at Solbergs opposisjonsparti kutter reduksjonen i dieselavgiften som Støre-regjeringen har foreslått.

– Til tross for at dette er en sårt trengt reduksjon for mange bedrifter og ansatte i transportbransjen.

Til Kystens næringsliv sier Vestre at regjeringen har lagt frem et statsbudsjettforslag «som tar den økonomiske situasjonen på alvor». Han gir et spark tilbake til Høyre-politiker Helleland sin kritikk av regjeringens grønne satsning.

– Samtidig prioriterte vi en kraft grønn dreining i satsningene våre med målrettede ordninger som skal utløse eksportrettede investeringer over hele landet, noe som både kommer til å kutte utslipp og skape jobber!