Det sier styreleder Fredrik Barth i bergenske Nordic Circles. Selskapet lager bærekraftige konstruksjonsmaterialer av kondemnerte skip og oljeplattformer, og er nå hedret med prisen «Norges smarteste grønne løsning» i 2022.

Mens kondemnerte skip og plattformer ofte sendes til utlandet for å bli kuttet opp i biter og smeltes om i en klimabelastende prosess, har Nordic Circle valgt å oppsirkulere materialet – altså å bruke det på nytt til nye formål. Ingenting smeltes om, stålet blir pusset, rettet ut, resertifisert og malt på nytt.

– Det er en helt utrolig følelse å ha vunnet denne kåringen, sier Barth i en pressemelding.

«Norges smarteste grønne løsning» er en konkurranse arrangert av Posten og Bring. I tillegg til Nordic Circles var Foamrox, Fjord Hybrid og Northern Playground finalister i konkurransen.

Imponerte juryen

Bærekraftsdirektør Colin Campbell i Posten og Bring er imponert over løsningene Nordic Circle har utarbeidet.

– Klimaendringer gjør at vi alle må tenke nytt på hvordan vi løser våre behov sett opp mot hvordan vi påvirker våre omgivelser. Nordic Circles har en løsning som bidrar til å redusere klimagassutslipp betydelig og er et godt eksempel på løsninger vi må ha mer av fremover, sier han.

– Gjenbruk og oppsirkulering på flere områder er helt nødvendig for å redusere uttak av nye naturressurser.

Dette maritime habitatet til Akvariet i Bergen er ett av produktene Nordic Circles har levert. Foto: Nordic Circles

Helge Ingstad-stål

Nordic Circles produserer i dag både spunt, bjelker, pæler og søyler av dekommisjonerte skip og oljeplattformer, samt deres prisvinnende «SuperDock» – et urbant kaianlegg som også bidrar til å forbedre miljøet under vann.

Nordic Circles har som del av virksomheten blant annet kjøpt 300 tonn stål fra opphuggingen av KNM Helge Ingstad. Dette stålet har stått sentral i årets satsing.

Nordic Circles har brukt 300 tonn stål fra KNM Helge Ingstad. Foto: Kystverket

For å bli en finalist måtte selskapene vise til en løsning som faktisk utgjør en forskjell med reell effekt og positiv klimapåvirkning. Som vinner får Nordic Circle en premie på 150.000 kroner.