Det er nå rundt 130 anlegg for fornybar energi i Kasakhstan, og de siste årene har landet økt andelen fornybar energi i strømproduksjonen til fire prosent.

– Studier bekrefter at Kasakhstans vindenergipotensial er omtrent én billion kilowattimer per år, sier Bagdat Oral, styreleder i Caepco Jsc.

Han mener det er potensial som må utvikles videre på en balansert måte.

– Hvis vi snakker spesifikt om vindparken i Astana, er produksjonen på rundt 300 millioner kilowattimer i året. For å sette dette i perspektiv tilsvarer dette forbruket til omtrent 80.000 leiligheter, forteller han.

Astana Expo 2017 er et av landets største vindkraftverk, med 29 vindturbiner, og en samlet kapasitet på 100 megawatt. Kraftverket produserer grønn energi 40 kilometer fra Kasakhstans hovedstad.

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev og president i Det europeiske råd Charles Michel, diskuterte etableringen av et produksjons- og distribusjonssenter for grønt hydrogen i regionen Mangystau i Astana i slutten av oktober. Foto: Akorda

Vindturbinene som er brakt hit fra Europa, er utstyrt med et isdeteksjonssystem og fungerer godt både i Kasakhstans ekstremt varme somrer og kalde vintre.

Den grønne energien som produseres i vindparken reduserer klimagassutslippene med 270.000 tonn årlig.- Grønn strøm leveres så til sentralnettet.

Om fornybar energikilder

Fornybar energi er betegnelsen på energikilder som har sin opprinnelse i naturens eget kretsløp og som, innenfor et menneskelig tidsperspektiv, kontinuerlig fornyes og dermed kan anses som uuttømmelige.

Vindkraft:

  • Tyskland har spilt en viktig rolle for utbygging av fornybar energi, og var på begynnelsen av 2000-tallet verdens største utbygger av vindkraft. Alene sto de da for en tredel av verdens årlige utbygging av vindkraftkapasitet.
  • Fra 2010 har Kina overtatt rollen som den ledende vindkraftnasjonen, med en andel på 36 prosent av verdens samlede utbygde vindkraftkapasitet.
  • Vindkraft er vindenergi omgjort til nyttige former for energi som mekanisk energi eller elektrisk energi.
  • Det ble produsert vindkraft i Norge i 2021 som tilsvarte 9,9 prosent av den samlede kraftproduksjonen.
  • Ved starten av året var det utbygd produksjonskapasitet på om lag 4650 MW. Det er planlagt betydelig utbygging av vindkraft for å dekke energibehovet i årene fremover, og fra november 2022 kom også den første havvindparken i produksjon, Hyvind Tampen.

Solenergi:

  • Solenergi er innstrålt lys og varme fra solen og er den viktigste fornybare energikilden. Innstrålt solenergi er tilgjengelig overalt på Jorden og kan på ulike måter fanges inn for produksjon av nyttbar varmeenergi eller elektrisk energi.
Kilde: snl.no

Myndighetene i landet satser spesielt på på vind, sol og på hydrogenkraftverk.

– Vi følger nøye med på den teknologiske utviklingen. Forskerne våre tenker også på hvordan de kan gjøre fornybare energikilder til en fullverdig erstatning for stasjoner med fossilt drivstoff i fremtiden. Dette er den største utfordringen ikke bare for Kasakhstan, men for hele verden i dag, sier Kasakhstans energiminister, Bolat Akchulakov.

Garanterer innkjøp

Staten garanterer innkjøp av strømproduksjonen i 20 år og indekserer prisene. Siden 2018 har Kasakhstan hatt et system med elektroniske auksjoner for å tiltrekke seg investeringer i fornybar energi.

– Mer enn 200 selskaper fra ni land har deltatt i de åpne elektroniske auksjonene, og mer enn 60 kontrakter er signert som betyr at Kasakhstan tiltrekker seg internasjonale investorer til grønn energi, forklarer Nurlan Kapenov, leder i Qazaq Green Association.

Visualisering av storskala vind- og solcelleparker i Kasakhstan. Det er nå rundt 130 anlegg for fornybar energi i Kasakhstan. Foto: Svevind Energy

Det internasjonale energiselskapet Eni har vært i Kasakhstan siden 1992. For fire år siden begynte Eni Plenitude å investere i fornybar energi gjennom Arm Wind. Badamsha 1 i regionen Aktobe var den første vindparken som ble bygget av selskapet.

I år står den andre vindparken ferdig.

– Som selskap bringer vi investeringer, teknologi og industriell kapasitet for å realisere slike store grønne prosjekter som er i tråd med landets mål for avkarbonisering og energiomstilling, sier administrerende direktør Alex Stillavato i Arm Wind Eni Plenitude.

Første i Sentral-Asia

Ses Saran solcelleanlegget i regionen Karaganda er et av de største investeringsprosjektene og en pionér i Kasakhstans grønne energiomstilling. Anlegget er bygget av det tyske selskapet Goldbeck Solar i 2019 og produserer mer enn 125 millioner kilowattimer per år.

SES Saran LLP sitt solcelleanlegg i regionen Karaganda i Kasakhstan. Foto: Euronews

– Det unike med dette prosjektet ligger i det at dette er det aller første store solkraftverket i Kasakhstan og hele Sentral-Asia, sier Evgeniy Grebennikov, daglig leder for Ses Saran Llp.

– Dette var det første positive signalet til utenlandske investorer til satsing på solenergi i Kasakhstan, sier han.

Disse solcellepanelene tilhører den siste generasjonen og lar ikke snø og regn samle seg på overflaten.