– Vi er svært fornøyd med å få muligheten til å jobbe med RWE for å kommersialisert denne viktige nyvinningen til havvindmarkedet, sier administrerende direktør Kent Lynggaard Vinkel i Sandnes-selskapet Wind Spider.

Selvreisende kran

Selskapets produkt skal forenkle dagens dyre bruk av jackup-rigger i drift og vedlikehold av vindturbiner, samt fjerne flaskehalsen som potensielt oppstår fordi dagens jackup-rigger ikke umiddelbart kan håndtere fremtidens turbinstørrelser.

Kent Lynggard Vinke, adm.dir. i Wind Spider. Foto: Wind Spider

Wind Spider har utviklet en selvreisende kran som bruker tårnet av vindmøllen som en del av systemet. Dermed eliminerer man den relative bevegelsen mellom kran og vindturbinene under kritiske høye og tunge løft.

WindSpider-løsningen kan tilpasses til å løfte vindmøller på over 20MW og mer enn 1200 tonn over 200 meter.

Solid samarbeidspartner

RWE er et internasjonalt energikonsern som omsetter for flere titalls milliarder årlig og satser spesielt på fornybar energi gjennom divisjonen RWE Renewables.

Teknologidirektør Phillipa Slater ser stort potensial i den selvreisende kranen.

– Vi ser frem til å bruke vår ekspertise og teknologisk kompetanse i videreutviklingen av produktet, sier Slater.

RWE Renewables har målsetning om å bli en ledende aktør på flytende havvind og skal ha en produksjonskapasitet på 1 GW i drift innen 2030.

Oppfinner Haughom

Det er oppfinner og sivilingeniør Per Olav Haughom (79) som står bak konseptet til Wind Spider. Han er av mange omtalt som Norges patentkonge. Han satt tidligere i styret i selskapet.

Dagens ledelse har solid fartstid fra fornybar energi, industriutvikling og teknologiselskaper. Administrerende direktør Kent Lynggard Vinkel jobbet blant annet 13 år i Vestas, som er verdens største utvikler av vindturbiner, samt åtte år som toppsjef i danske OEM.