I arbeidet skal man blant annet bruke den planlagte havvindparken Utsira Nord som modell i arbeidet med å finne gode løsninger for såkalt sameksistens.

Støtte fra Forskningsrådet

Målet for «MARine CO-existence scenario building» (MARCO) er å bygge et verktøysett og en kunnskapsdatabase som gjør det mulig å forene interesser som i utgangspunktet står mot hverandre i forhold til havvindutbygging.

Fiskere har blant annet uttrykt stor bekymring for hvordan fremtidige utbygginger vil påvirke ressursgrunnlaget i Nordsjøen.

Det treårige prosjektet har fått 8,8 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.

Skal skape tillit

Noe av den potensielle konfliktlinjen ligger i at Norge har satt ambisiøse mål både for utbygging av havvind og havbruk offshore, samtidig som man skal ivareta fiskernes interesser og sørge for at satsingene ikke ødelegger havmiljøet.

– For oss som havvindutbygger vil et slikt verktøysett gi konkret verdi blant annet i prosjektplanleggingen, sier bærekraftsdirektør Ingrid Lomelde i Mainstream i en pressemelding.

Bente Pretlove, som er programdirektør i DNV, legger vekt på at prosjektet skal også skape tillit de ulike aktørene imellom.