FoAK. Du kan gjøre deg kjent med uttrykket først som sist. First of A Kind-anlegget som er planlagt på Øygarden utenfor Bergen blir imidlertid ikke lenge enestående i sitt slag.

– Du spiser ikke av det grønne fatet, men tar en fossil kilde og gjør den grønn, sier Arild Selvig til Kystens Næringsliv.

Selvig er administrerende direktør i ZEG Power, og har som kongstanke å gjøre norsk naturgass – blått hydrogen – om til en ren, grønn energi for Norge og Europa – uten å røre ved forsyningen av ren elektrisk kraft.

3D-illustrasjon av hvordan ZEG Energy sin løsning for hydrogenproduksjon med karbonfangst på Kollsnes vil se ut. Foto: ZEG Power

– Du utnytter en fossil energiform som har stor verdi for Norge.

Når pilotanlegget kommer i drift, vil det i første fase produsere rundt ett tonn rent hydrogen hver dag. Teknologiselskapet har etter 20 års forskning og utvikling endelig utsikt til å skalere opp sin egen, unike ZEG ICC-teknologi, altså ren hydrogenproduksjon med integrert karbonfangst.

Det gjør det mulig å skille hydrogen fra den problematiske CO2-gassen på en energieffektiv måte.

Mister halvparten av energien

Grønt hydrogen er samtidig en viktig utfordrer for naturgass-hydrogen, med ymse elektrolyseanlegg i emning langs Norskekysten. Selvig er imidlertid noe skeptisk til alle planene, og mener at man må våkne litt.

– Jeg sliter personlig med å se at alle disse planene er særlig smarte. Du tar ren elektrisk kraft direkte fra gridet og mister rundt halvparten av energien i elektrolyseprosessen fra elektrisitet til hydrogen. Du biter deg derfor fort i halen når du har underskudd av ren elektrisk kraft.

Han understreker at han for all del har tro på denne typen hydrogenproduksjon hvis den elektriske strømmen er stranded og ikke har tilgang til et grid.

– Derfor har vi også stor tro på gassbasert, ren hydrogenproduksjon med CO2-fangst for å bidra til energiomstillingen i Europa.

Selvig forteller at det er stor interesse for ZEG sin teknologi i land med store gassressurser.

– Det omfatter både Storbritannia, Nordvest-Europa, USA og Midtøsten. De ser potensialet for ren hydrogenproduksjon basert på naturgass, mener han.

På startstreken

– Vi kan utnytte naturgassen som Norge har mye av og som vi uansett vil sende ut av landet og ned til et Europa med et energiunderskudd i uoverskuelig fremtid. Forskjellen er at vi kan bidra til energimiksen på en måte som bidrar til energiomstillingen. Security and sustainability på samme tid, sier Selvig.

Gassanlegget på Kollsnes utenfor Bergen.

Reduksjonen i CO2-fotavtrykket er bare et lite skritt unna, med oppstart for pilotanlegget som skal leveres til den CCB-eide kunden H2 Production allerede i første halvår av 2023. Da går ZEG og kunden sammen i gang med et innkjøringsprogram for Enova, for å optimalisere driften av anlegget.

Dette foregår på CCB-basen på Kollsnes i Øygarden kommune utenfor Bergen, og er resultatet av et strategisk samarbeid som kom i stand i 2019. Vegg i vegg ligger også det viktige Northern Lights-prosjektet, som skal sikre store andeler i Norges ambisjoner om karbonfangst og -lagring.

Gassprisene spiller inn

Nå har samarbeidspartnerne støtt på en kanskje uventet utfordring. Høye gasspriser påvirker lønnsomheten i prosjektet, som nå er i startgropen av første fase. Andre fase er oppskalering til mellom 10 og 50 tonn rent hydrogen daglig, med en tredje storskalafase frem mot 2030.

Ronny Haufe er administrerende direktør i CCB Energy og datterselskapet H2 Production. Foto: CCB

Administrerende direktør i CCB Energy og H2 Production, Ronny Haufe, har i et innspill til Olje- og energidepartementet bedt om møte for å diskutere tiltak. Alternativet kan være å revurdere fremtidige prosjekter. Det kan bety at det blir vanskelig å komme inn på samme spor igjen.

ZEG Powers teknologi i ferd med å få et høyt technology readiness level, et modenhetsmål på teknologi som kan selges og lisensieres til andre kunder.

Selvig minner imidlertid på at der fremdeles er «en del ugjort» på infrastruktursiden langs kysten for å få hydrogenet frem til sluttbruker.

Hallen for testanlegget ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Foto: ZEG Power

Mer på gang for ZEG

Utviklingen og testene av teknologien har pågått i 20 år, blant annet ved Institutt for energiteknikk på Kjeller. Så langt har testene strukket seg til uker. Nå skal teknologien endelig få prøvd seg over måneder og år.

Og der er mer på gang for ZEG Power. I desember 2021 fikk de, sammen med SLB og andre industripartnere, midler fra Forskningsrådet. Den går til oppskalering av teknologien, og omfatter også forskningsinstitusjonene Institutt for energiteknikk, Universitetet i Oslo og Sintef.

– Det gjør at vi kan ta teknologien til et nivå der vi kan betjene større industrielle virksomheter. Første kontrakt er planlagt tidlig i 2024, med 20 til 30 ganger kapasitetsøkning i forhold til anlegget vi leverer nå.