Nyheten om at investeringsselskapet Valinor og tidligere Morrow-direktør Terje Andersen skal etablere en større batterifabrikk i Orkland kommune, ble sluppet 11. januar i år.

Andersen gikk i høst fra Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energis Marrow batteries, som i 2024 skal starte opp en tilsvarende fabrikk i Arendal.

Terje Andersen er administrerende direktør i Elinor Batteries. Foto: Valinor

Elinor Batteries

Det var tidligere Equinor-topp Lars Christian Bacher som erstattet Andersen. Bacher selv omtalte overgangen som en «en gang i livet-mulighet i et norsk industrieventyr».

Akkurat det tallet er nå trolig til revurdering, etter nyheten om oppstarten av det som vil hete Elinor Batteries.

– At EU skal gjøre seg mindre avhengige av batterier produsert i Asia, åpner også opp for et enda større marked i Europa, sier Andersen om markedsmulighetene for norske batterier ifølge en pressemelding.

Valinor er heleid av Lars Helge Helvig, som eier 84 prosent av Norsk Havvind, i tillegg til Norsk Vind og en lang rekke andre industrisatsinger. Fabrikken blir den første som etableres på industriområdet Eiktyr Industripark, og skal i følge selskapet kunne gi 2500 arbeidsplasser. Fordeling på oppstart og drift nevnes ikke.

Elinor Batteries-fabrikken. Foto: Valinor

Stasjonær kraftutjevning

I første omgang er det ikke batterier til den havgående flåten og andre mobile markeder fabrikken skal betjene. Helvig har en tung fot i vindkraftindustrien, som i dag har store utfordringer med varierende produksjonsvolum. Det er nettopp det som omtales som «store batterier som forsterker kraftsystemet der kapasiteten er for lav og for å jevne ut svingninger i kraftprisen», det er snakk om. Batteriene vil kunne lagre opp overskuddsstrøm i ulike sammenhenger.

Produksjonsstart skal etter planen bli i midten av 2026, og første byggetrinn har en kostnadsramme på 10 milliarder kroner. Totalt tre moduler er under planlegging frem mot 2030.

Dagens Næringsliv melder at både privat investering og statlige tilskudd er med i regnestykket til Helvig. To andre norske batteriprosjekter, Morrow Batteries og Beyonder, har til sammen fått 325 millioner kroner fra Innovasjon Norge.