Det ligger mye teknologihistorie i veggene hos OceanTech Innovation i Trondheim. Rundt basen i Nyhavna er det stor kontrast til den fremoverlente og teknologibevisste bydelen som reiser seg. Testsenteret deres ligger i den gamle ubåtbunkeren Dora II, der også glimt av unnfangelsesøyeblikket til den norske oljealderen kan beskues.

Daglig leder Bernt Schjetne (fra høyre) og teknisk leder Kristian Ohr i teknologiselskapet OceanTech Innovation AS ønsker adm.dir. Roger Granheim og finansdirektør Hege Aasen Veiseth velkommen om bord. Foto: Runa Green/Lykt Oceantech

Trener roboter i historiske omgivelser

– Den er rusten og i dårlig stand, men vi deler av har Ekko Alpha A her, Norges første oljeplattform fra slutten av 1960-tallet. Det er litt spesielt å få trent på en virkelig struktur fra tidlig oljealder, forteller Bernt Schjetne til Kystens Næringsliv.

Schjetne er daglig leder i OceanTech Innovation, en service- og teknologiskap i Trondheim. Selskapet sikter seg inn på oppdrag i den såkalte skvalpesonen rundt plattformer, havvind og havbasert oppdrett og andre værutsatte installasjoner i havet.

Skvalpesonen
  • Skvalpesonen er en del av en offshoreinstallasjon, for eksempel bena på en petroleumsplattform, som utsettes for regelmessig bølgeaktivitet.
  • Den defineres som øvre del av havet, der bølger og strøm gjør det vanskelig å benytte vanlig subseateknologi for inspeksjon og reparasjon av plattformer.
Kilde: snl.no/oljenytt

Det omfatter blant annet rengjøring, inspeksjon, reparasjon og andre modifikasjoner i uforutsigbare og risikofylte omgivelser. Det skal igjen sikre levetidsforlengelser og bærekraft for installasjonene.

Havvind viktig fremover

Nettopp havvind, og også havbasert oppdrett blir et viktig satsingsområde fremover, ikke minst etter at Helge Gåsø sitt Frøy kapital nå går inn som hovedeier i teknologi- og servicebedriften.

Dagens aksjonærer er med videre, mens investorselskapet får en eierandel på 66 prosent.

– Vi er imponert over utviklingen selskapet har hatt siden etableringen i 2017, og vil bygge videre på det som er skapt av de ansatte og gründerne, sier finansdirektør Hege Aasen Veiseth i Frøy Kapital.

Helge Gåsø i Frøy kapital. Foto: Robert Nedrejord

Frøy Kapital ble startet i september 2022 og har en kapitalbase på rundt 5 milliarder kroner.

– Frøy Kapital har den riktige erfaringen og kompetansen samt en sammenfallende visjon med dagens eiere om videre utvikling av selskapet, og er derfor den riktige partneren for OceanTech Innovation, sier Schjetne i en pressemelding.

I 2022 nådde OceanTech Innovation en omsetning på nesten 150 millioner kroner, hovedsakelig med inntekter fra oppdrag i olje- og gassektoren. I dag sysselsetter Schjetne og selskapet 20 ansatte, i tillegg til et tilsvarende antall innleide ressurser.

Her har selskapet husert siden de begynte å levere tjenester mot olje- og gassektoren under eget navn i 2017.

– Innen noen år blir trolig havvind minst like viktig.

Det fråder rundt havbaserte installasjoner. Oceantech utfyller manuelle oppdrag med robotiserte løsninger. Foto: Oceantech

Roboter håndterer farlige oppdrag

Både tørrdokken der ubåter ble vedlikeholdt, og deler av plattformen er i bruk som testfasiliteter, og er en viktig nøkkel for selskapets suksess.

– Vi har vært her siden 2009, og har mulighet til å gjøre forsøk under kontrollerte forhold, sier Schjetne.

Her bygger serviceleverandøren opp fullskalainstallasjoner – såkalte mockups – for at både mannskap og ikke minst både fjernstyrte og autonome roboter kan gjøre seg kjent med oppdrag for både havbruksnæring, offshore og ikke minst den gryende havvindindustrien.

Tyske etterlatenskaper gir kanskje overraskende norsk teknologi muligheter og spillerom. Foto: Oceantech

– Vi har robotiserte løsninger for håndtering av farlige oppdrag. Dette er løsninger vi har utviklet de siste 15 årene, og som vi vet fungerer mot havvind. Rundt mockupene jobber robotene mot knutepunkter, som er nær virkeligheten. Og det fungerer, sier Schjetne.

Kybernetikk er en viktig faktor, med programmering av robotarmene, og autonome løsninger der sensorikk leser avstander og vinkler for å automatisere inspeksjoner nede i dypet.

Schjetne tror at markedet for oppdrag i havvindsektoren kan passere olje- og gass når det norske eventyret skyter fart. Gjennom oppdrag for Equinor, har OceanTech allerede god erfaring fra havvind i britisk sektor.

– I Europa er det vanvittig med installasjoner på gang, mens Norge ennå henger litt etter. Her i nord blir det imidlertid i stor grad flytende havvind, og derfor installasjoner der vår løsninger har visse fortrinn.

Teknologi og innovasjon veier tungt i Trondheim. Foto: Oceantech

Åpner opp ut etter pandemien

Pandemien satte en stopper for OceanTech sine utenlandsplaner, men nå satser selskapet igjen ut over landegrensene.

– Vi har blant annet flere subsea-oppdrag vi byr på utenfor Australia, sier Schjetne.

Også havutsatte havbruksinstallasjoner har mye av de samme utfordringene som havvind.

– Det er store krefter som påvirker, og mye korrosjon som krever service og vedlikehold. Innaskjærs er det mye enklere, med helt andre typer konstruksjoner.

Den erfaringen har selskapet fått gjennom oppdrag blant annet for Salmar.

– At Frøy kommer inn med deres bakgrunn og historie, gjør at vi som del av gruppen naturlig kan gjøre bruk av deres kompetanse og nettverk, sier Schjetne.