– Vi skulle gjerne visst om det før, men jeg håper at vi blir blown away. Det blir interessant med en pressekonferanse i en region der det ikke har vært kontraktssigneringer mot havbruksnæringen siden 2022, sa Per Helge Devold da Kystens næringsliv ringte ham tidligere på dagen.

Per Helge Devold er leder for Global Aquaculture Technology Hub (GATH). og til daglig markedsdirektør i MMC First Process. Foto: Ketil Svendsen

Næringsminister Vestres besøk til Ålesund omtales nemlig som «hyggelig, men uventet». Det var før klyngelederen bilte inn til sentrum av Ålesund for å overvære pressekonferansen han fikk høre om samme ettermiddag. Devold er styreleder i Global Aquaculture Tech Hub (Gath), og nyss hjemme fra den store sjømatmessen i Barcelona.

Vestre brukte store ord da han la frem en tiltakspakke på 75 millioner – over tre år, og i spleis med næringen selv – som skal «øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030, og samtidig kutte de samlede klimagassutslippene med minst 55 prosent».

– Norske bedrifter skal kunne konkurrere i verdensmesterskap, ikke i kretsmesterskap. Derfor går vi i gang med den største omstillingen i Norges historie, sa ministeren.

Mangler lenken

– Det Vestre la frem mangler forståelsen for linken mellom marin og maritim industri.

Devold legger ikke skjul på at han er dypt skuffet over tiltakspakken når han ringer tilbake til Kystens Næringsliv etter at næringsministeren hadde hastet ut av møterommet, ifølge klyngelederen uten å ta imot spørsmål fra salen.

– Marin næring ble ikke nevnt med et ord. Slik jeg ser det er innovasjonskraften i marin industri og havbruk med på å løfte nettopp maritim industri. Pressekonferansen handlet om havvind, cruise og skipsverft.

Han tenker at det i utgangspunktet er flott med et nytt klyngeprogram som «tydelig skal overgå det som eksisterer», og som har involvert flere hundre selskap i arbeidet.

– Det er bra, men jeg undrer på om kun enkelte inviteres med. Er det tilfellet her, eller har det vært noen fra leverandørindustrien, rederi innen havbruk og havbruksbedrifter som har blitt invitert inn i planleggingen og utarbeidelsen?

Styrelederen understreker at han har klyngehatten på, og snakker for marin industri, den delen av maritim industri som retter seg mot havbruksnæringen. I Sunnmøre er dette tradisjonelt en blomstrende næring, med tilhørende store markedsføringsbudsjetter for å kunne lykkes internasjonalt.

13,2 milliarder

– For det første er 25 til 50 millioner et rolig lite drypp. Kan vi si et piss i havet?

– Det er lov.

– Et piss i havet, et middels markedsføringsbudsjett for internasjonal satsing. En messestand i Barcelona går fort over en million. Da blir det å søke 70.000 i loddtrekning for messeaktivitet for smått.

Med en omsetning på 13,2 milliarder kroner i leverandørindustrien i havbruksfylket Møre og Romsdal, synes klyngelederen at både næringsforeningen og Gath kunne fått mer enn en halv dags varsel før pressekonferansen.

– Det er for all del hyggelig at næringsministeren kommer til det største eksportfylket. Her sysselsetter den eksportrettede leverandørindustrien til havbruk 3200 mennesker. I tillegg kommer 2000 ansatte i havbruksnæringen. Alt henger sammen, både marin og maritim industri.

Per Helge Devold i Global Aquaculture Technology Hub (GATH). Foto: Ketil Svendsen

Smålåten satsing

På møtet var flere andre representanter fra leverandørindustrien til stede. Devold illustrerer hvor smålåten Vestres satsing kan oppfattes.

– Flere selskap i Sunnmøre bruker alene mer enn 25 millioner kroner i markedsføring.

Det er bedrifter han selv trekker frem som verdensledende og store på eksport. Felles er tilhørigheten til marin industri.

– Vestre brukte ord som å «spisse strategien». Hvorfor ikke bruke det skarpeste verktøyet, altså leverandørindustrien til havbruk?

Uttrykk som «manglende forståelse» går igjen når Devold plukker fra hverandre den offentlige eksportsatsingen.

Næringsminister Jan Christian Vestre under pressekonferansen i Ålesund. Foto: Privat

Mangelfull forståelse

– Vestre snakket om «å knuse de andre». Det er noe med forståelsen av verden rundt. Vi er ikke alene om å være flinke. Der er mange flinke folk rundt i verden, og mange land som legger godt til rette for eksportnæringene.

– Hva må til som monner for marin industri?

– Vi må ha gode politiske rammer. Husk at dette er en næring som er hardt rammet av grunnrente, arbeidsgiveravgift og formuesskatt for å nevne noe. Så må det gås noen trappetrinn med å bygge tillit og forutsigbarhet.

Devold merket seg at Vestre snakket om å lykkes det neste tiåret for å kunne lykkes de 50 neste.

– Riset bak speilet er at om vi ikke lykkes de neste ti årene, så lykkes vi ikke de neste 50 årene. Det er nå det må handles, og det krever sterkere lut enn det Vestre presenterte i kveld.