– Kanskje verdens beste på ting som ikke har vært gjort før

Fartøyet de har designet er bare 24 meter langt, men er fullspekket med teknologi og samarbeid på kryss og tvers. Mannskap er det verre med.

Egil Sandvik i Salt Ship Design og Sigurd Johannessen i Solstad Offshore.
Egil Sandvik i Salt Ship Design og Sigurd Johannessen i Solstad Offshore.Foto: Privat

– Du kan si at vi i lag med kunden er verdens beste på ting som ikke har vært gjort før.

Egil Sandvik i Salt Ship Design ler, men legger ikke skjul på at det er et snev av sannhet i det han sier.

Når Kystens Næringsliv snakker med designeren, deleieren og styrelederen på Stord, har tjenesteleverandøren DeepOcean akkurat fått overlevert et chartret, ubemannet overflatefartøy fra rederiet USV AS.

«USV Challenger», slik det fremstår ved det spanske verftet.Foto: Deepocean

Destinasjon Killingøy

«Et kontrollrom for utsetting av ROV», som han oppsummerer fartøyet på 24 meters lengde og 7,5 meters bredde som nå er på vei fra byggverftet Gondan i Spania til DeepOceans subsea-base på Killingøy i Haugesund.

I klartekst vil USV-en utføre undervannsinspeksjon, lettere vedlikehold og reparasjon (IMR) – mens mannskap og operatør står på tørt land.

Bakom lokker besparelser både på mannskap, drivstoff og ikke minst klima: Hele 90 prosent CO₂-utslipp loves spart.

Solstad på besøk

Salt Ship-designen har fått døpenavnet «USV Challenger», og er resultatet av et samarbeidsprosjekt som langt på vei mangler sidestykke, selv på vestkysten av Norge.

Denne dagen har Sandvik besøk fra én av samarbeidspartnerne, nybyggansvarlig Sigurd Johannessen i Solstad Offshore. Om dét besøket handler om USV-en får stå ubesvart.

Om Kystens Næringsliv lurer på hva rederiet gjør på Stord?

– Det får du ikke vite, ler samarbeidspartnerne.

Når alt stemmer, så ser vi videre

Sigurd Johannessen, Solstad Offshore

Designerne i Salt Ship Design har tradisjonelt tette skott, i tette samarbeid med klienter fra ulike rederi, i vidt forskjellige segmenter og i ymse fartøysklasser.

Men: USVen til joint venture-selskapet USV AS, som består av Solstad Offshore, Østensjø Rederi og DeepOcean, er kanskje ulikt det meste designerne har gjort tidligere.

Den skal operere fjernstyrt, men også med autonome funksjoner, og i værvinduer både sjøfolk og operatører kviser seg for.

Og tidsvinduet på 30 dager – uten forsyninger og hviletid- er vanskelig å slå.

USV sitt Salt Ship Design, slik det fremstod tidligere i prosessen.Foto: Salt Ship Design

Som fjernstyrt er det ingen begrensninger i fartsområde og den vil i hovedsak gjøre operasjoner ubemannet.

Fartøyet er samtidig godkjent for fire personer i fartsområde 4, og kan gjøre testing og operasjoner på åpne havstrekninger opp til 25 nautiske mil fra land.

En liten tidstyv

– Det er en liten båt, men et spennende og fascinerende prosjekt, forteller Sandvik, som røper at de har «brukt mer tid på dette prosjektet enn på en konvensjonell båt».

Fartøyet skal etter planen fjernstyres fra land, slik den også vil gjøre i Deepoceans charterperiode. Det er selskapet Remota i Haugesund som vil står for driften av det ubemannede fartøyet.

ROV-en om bord kan blant annet utføre kartlegging, 3D-skanning, rengjøring og vedlikeholdsarbeid. Et eget sjøsettingssystem – utviklet av DeepOcean – gjør det mulig å sette ut og hente opp undervannsfarkosten i tøffe værforhold. LARS-systemet består av elektrisk vinsj og en mekanisk arm.

Konsernsjef Øyvind Mikaelsen i DeepOcean sier i en uttalelse at løsningene er inspirert fra kanskje litt uventet hold:

– Fra konvensjonelle fartøy vet vi hvor utfordringene og begrensningene ligger for moonpool- eller A-frame-løsninger. Vi har derfor valgt en løsning som er inspirert av fiskeri og tråling, sier han.

En serie?

Mens Egil Sandvik lister opp momenter som «størrelsesorden, tonnasjerestriksjoner og sjøfartsmyndigheter», forteller Sigurd Johannessen at det underveis har vært mange hensyn å ta.

– Akkurat nå starter testfasen, fulgt av en godkjenningsfase. Det skal gi oss operasjonell erfaring.

Prosjektet er røren, fremover handler det om å justere varmen

Egil Sandvik i Salt Ship Design

– Dette er første båt ut. Snakker vi om en større serie i tiden fremover?

– En eventuell serie vil være basert på den erfaringen vi får. Når alt stemmer, så ser vi videre.

Pilotprosjektet har helt klart vært utfordrende, og ikke bare fordi det er et autonomt fartøy, forteller de begge.

I den knapt 27 meter lange farkosten har de involverte i prosjektet fått plass til det Johannessen omtaler som «utrolig mye utstyr på liten plass». Totalt 25 teknologileverandører har satt sitt preg om bord.

– Vi har lært veldig mye i både design- og byggeprosess, oppsummerer Sandvik.

30 prosent kan bli ubemannet

Samarbeidspartneren Aker BP vil være første operatør som tester fartøyet offshore. Målet er at 30 prosent av subsea IMR-operasjoner på sikt skal kunne overføres fra bemannede fartøy til USV-er. DeepOcean opplever stor interesse fra andre aktører på norsk sokkel.

– I stedet for å mobilisere store fartøy for hver eneste oppgave offshore, kan operatører dra nytte av USV-en og fartøyets ROV for deler av subsea installasjons-, undersøkelses- og IMR-oppgavene. Ved å redusere behovet for gjentatte transitter med større fartøy kan USV-en muliggjøre betydelige kostnadsbesparelser, sier Øyvind Mikaelsen i DeepOcean i en uttalelse fra selskapet.

Først må imidlertid alle godkjenning på plass for det første fartøyet – og regelverket oppdateres. Denne fasen vil vare i fire til fem måneder.

Egil Sandvik i Salt Ship Design har grunnfilosofien klar, i vestlandstapning:

– Prosjektet er røren, fremover handler det om å justere varmen.

(Vilkår)
Publisert 9. May 2025, kl. 09.22Oppdatert 9. May 2025, kl. 12.21