Hugo Strand om USAs børsrasering: – Et klønete rop om hjelp
– Staten og vårt bankvesen må slutte å slenge penger etter redere som vil bygge utenfor EØS, sier styrelederen i Norske skipsverft.
– Det store bildet her er at USA er i trøbbel økonomisk. Dette er et klønete rop om hjelp, sier Hugo Strand til Kystens næringsliv.
– Det Norge må gjøre er å bidra til å styrke europeisk og amerikansk industri, og da må staten og vårt bankvesen slutte å slenge penger etter redere som vil bygge utenfor EØS,
Styrelederen i Norske Skipsverft og verftssjefen på Fitjar mekaniske verksted har samtidig følgende budskap:
– Keep calm and carry on.
Knapt én uke etter at USAs president Donald Trump innførte skyhøye tollsatser mot handelspartnere verden over, reagerer markedene med panikksalg og nedgang.
– Ikke bare svart hav
Selv om det er begrenset hva som er mulig å gjøre av mottiltak mot markedsuroen som nå råder, sier Strand at han er mest bekymret for prosjekter som allerede er igangsatt.
– Vi må passe fingrene våre litt. Vi gjør det vi kan gjøre, som valutasikring, være nøye med innkjøpsavtaler og nye byggekontrakter. Det vanskelige er de som har store prosjekter nå, som er avhengig av å kjøpe varer og tjenester fra utlandet. Vi får håpe at de har valutasikret seg, sier Strand.
Han trekker frem raskt økende kostnader i utlandet som en av de største utfordringene for tiden.
– Lønnskravene fra utenlandske arbeidsfolk øker i takt med kronesvekkelsen. På toppen får vi et langvarig, høyt rentenivå i Norge. De siste årene har det vært positivt for norske verft at kronen har svekket seg. Det øker konkurransekraften. Det er både surt og søtt, og ikke bare svart hav, sier Strand.
Store tap verden over
I førhandelen på Wall Street faller de toneangivende indeksene rundt fire prosent. Med et slikt fall vil S&P 500 ha falt nær 15 prosent siden onsdag kveld, da Donald Trump la fram den famøse listen med nye tollsatser, fortsetter avisen.
Kronen svekker seg dramatisk mot både euro og dollar. Det koster nå over 12 kroner for en euro, og nær 11 kroner (10,89) for en dollar.
En varslet katastrofe
Helt siden Trump-administrasjonens hint om at de ønsket å innføre nye spilleregler for internasjonal handel gjennom omfattende toll på varer inn til USA, har næringsliv og markeder verden over forsøkt å rigge seg best mulig for uro.
2. april innførte amerikanerne en toll på minimum 10 prosent på alle varer inn til landet. Norge ble ilagt til på 15 prosent, mens EU fikk en tollsats på 20 prosent av amerikanerne.
Spørsmålet nå er hvordan EUs motsvar mot amerikansk toll vil slå ut for Norge, som ikke er en del av EUs tollunion.
Overfor Kystens Næringsliv understreket utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) forrige uke, at det ikke er et mål for EU å ramme Norge med mottiltak mot en varslet amerikansk toll, men at det kan bli en konsekvens av et samlet svar fra EU som ikke tar hensyn til at Norge står utenfor unionen.
– EU ønsker ikke at Norge skal treffes deres beskyttelsestiltak mot amerikansk toll. Problemet er at vi ikke er en del av tollunionen, og den felles handelspolitikken. Derfor er det viktigste arbeidet vi gjør nå i Brussel og ikke i Washington, sier Eide.
(Vilkår)