Leverandør har fått 200.000 i bot for brudd på arbeidsmiljøloven
Leverandør straffes etter uanmeldt besøk fra Arbeidstilsynet.
Arbeidstilsynet har i lagt leverandørselskapet Abyss 200.000 kroner i overtredelsesgebyr for brudd på arbeidsmiljøloven.
Det var under et uanmeldt tilsyn i mai i fjor i Kristiansund at bruddene ble oppdaget.
Det var et av Abyss sine dykketeam som drev med jernbinding under vann ved en kai i sentrum av Kristiansund.
Regelverket sier at det ved arbeidsdykking skal være en beredskapsdykker plassert på overflaten, ferdig dresset med masken av og klar til å gå i vannet så snart som mulig og senest innen ett minutt.
Dette var ikke oppfylt ved dykket, ifølge Arbeidstilsynet. Beredskapsdykkeren satt inne i en bil da Arbeidstilsynet ankom stedet.
Stor risiko
– Risikoen for alvorlige ulykker er stor ved all arbeidsdykking. Det er viktig at sikkerhetsreglene ved dykking blir nøye fulgt både på små og store prosjekter, heter det i vedtaket om overtredelsesgebyr.
Videre står det: «At beredskapsdykker er «ferdig dresset med masken av» er en viktig presisering forskriften gir, formålet er å kunne gi øyeblikkelig bistand ved behov.»
– Beredskapsdykker var iført dykkerdrakt og utstyret for øvrig var bak i bilen og tilkoblet, men like fullt er forholdet et regelbrudd og i praksis noe som kan medføre tidstap i en nødssituasjon.
Manglet arbeidsinstruks
Bakgrunnen for boten er også at det ikke var utarbeidet en skriftlig arbeidsinstruks for dykket og at beredskapsdykkeren var nytilsatt i bedriften, og ikke hadde vært med på øvelser sammen med dykkerteamet.
Regelverket stiller krav om at slike øvelser blir gjort når det kommer nye ansatte inn i bedriften.
I rapporten står det:
– Arbeidstilsynet mener at personer som handlet på vegne av virksomheten, dvs. dykkeleder og andre personer med lederansvar, har handlet uaktsomt ved ikke å sørge for at det fantes skriftlig arbeidsinstruks og var gjennomført beredskapsøvelse m.v
HMS-leder i Abyss, Bjarne Ytrøy, skriver i en kommentar til Intrafish at selskapet har godtatt boten.
Dykket skal ikke ha skjedd på oppdrag for et oppdrettsselskap.
Ville vurdert et høyere beløp
I varselet om gebyret, står det at Abyss erkjenner de faktiske forhold beskrevet i varslet, men påpeker at selskapet økonomiske situasjon ikke er god og at et gebyr på 200.000 kroner er svært høyt.
Abyss skriver at de per 30.09 2022 hadde et underskudd på 13,6 millioner kroner.
Arbeidstilsynet vurderer likevel at gebyret settes til 200.000 kroner.
De skriver at dykking er en risikofylt aktivitet der større og mindre brudd på regelverket lett kan få alvorlige konsekvenser.
– Derfor mener Arbeidstilsynet at det er riktig med gebyr av en betydelig størrelse som utgangspunkt, også for virksomheter med begrensninger i økonomien. Hadde virksomhetens økonomi vært god, ville vi ha vurdert et høyere gebyr.
Tre pålegg
Selskapet fikk tre pålegg fra Arbeidstilsynet etter tilsynet.
1) at arbeidsgiver skal sørge for å gi opplæring og øvelse i beredskapsplan og nødprosedyrer.
2) at arbeidsgiver skal sørge for å utarbeide en skriftlig arbeidsinstruks for det enkelte arbeidsoppdrag.
3) at arbeidsgiver skal sørge for at beredskapsdykker er klar til øyeblikkelig assistanse for å kunne gripe inn eller bistå dykkeren i en nødssituasjon, herunder at han/hun skal være fullt dresset.
Påleggene etter hendelsen er fulgt opp i samråd med Arbeidstilsynet, og det er bl.a. innført nye rutiner som har endret praksis. Påleggene ble ansatt oppfylt i oktober i fjor, og lukket, heter det i rapporten.
(Vilkår)Abyss Group
- Abyss driver i hovedsak servicebåtrederi for oppdrettsnæringen, men er tillegg store på sjøentreprenørarbeid, for eksempel sjøledninger, kabler, samt ledninger til landbasert oppdrett.
- I tillegg driver selskapet også med dykking for skip og rigg, samt for olje- og energinæringen.
- Hovedbasen til selskapet ligger i Kristiansund, men selskapet har kontorer en rekke steder i landet.
- Har 240 ansatte.