Det er kinesiske CSSC Haizhuang Wind Power som nå har lansert det som skal bli verdens største havvindmøller. CSSC Haizhuang Wind Power er et datterselskap av China State Shipbuilding Corporation.

Kapasitet på 18 MW

Den nye havvindmøllen har fått navnet H260-18MW. Nyvinningen ble formelt presentert fredag, gjennom et arrangement og en pressemelding i regi av produsenten.

Dette er havvindmøllen med kapasitet på 18 MW. Foto: CSSC Haizhuang Wind Power

Diameteren på den nye turbinen er hele 260 meter. Det gir et sveipeareal på 53.000 kvadratmeter, eller sju hele fotballbaner. Totalt vil installasjonen rage 280 meter over havflaten.

Vindmøllen skal ha en produksjonskapasitet på hele 18 MW og dermed kunne levere strøm tilsvarende det årlige forbruket til 40.000 husholdninger.

Rimeligere utbygging

Vestlige produsenter som GE, Siemens Gamesea og Vestas jobber nå med havvindmøller med en kapasitet på 15 MW.

Tidligere har MingYang offentliggjort at de utvikler en turbin på 16 MW som etter planen skal være driftsklar i 2024.

Ming Yangs turbin med kapasitet på 16 MW. Foto: Ming Yang

Større turbiner vil gi færre enheter og dermed rimeligere utbygging. I tillegg betyr færre turbiner mer produsert strøm per havareal.

Behovet for stort areal er noe av det som er ventet å skape problemer knyttet til sameksistens med blant annet fiskeri. Norges Fiskarlag har uttrykt bekymring for dette, da også med kapasiteten i strømnettet som begrensende faktor.

8,6 på Hywind

I 2021 var den gjennomsnittlige kapasiteten på ferdig installerte havvindmølle 7,4 MW, litt ned fra snittstørrelsen året før.

Hywind Tampen i Nordsjøen skal bli verdens største, flytende havvindpark når den er ferdig utbygd. I november startet Equinor produksjonen på den første turbinen i parken.

Hywind Tampen skal bestå av 11 vindmøller, hver med en kapasitet på 8,6 MW. Disse er oppgradert fra den opprinnelige kapasiteten på 8 MW.