– Dette var jo en prosess som startet allerede for et år siden, da vi sa nei til Zephyr og Vattenfall sitt Vidar-prosjekt like over på svensk side av Skagerrak, sier Jørn Magdahl til Kystens Næringsliv.

Han representerer felleslisten RV/SV i kommunestyret i Færder kommune og er den som har fått politikerne med på å si nei til begge prosjektene.

Fuglevern

Norsk Havvind har pekt ut et område rundt ti kilometer sør for Færder, rett utenfor Mølen i Larvik, som ett av områdene som kan utredes for en fremtidig havvindpark i Norge.

Jørn Magdahl, Rødt-politiker i Færder. Foto: Brage Aronsen

De har spilt inn fem områder i forkant NVE sitt arbeid med å identifisere nye havvindområder utenom Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, der lisensprosessen snart blir startet.

For Magdahl er vern av fugl hovedargumentet for å si nei til planene ved Færder.

– Her samler det seg trekkfugl fra store deler av Norge på veien sørover. Konsekvensene for fuglelivet vil bli store, sier han.

Frykter svenske turbiner

I februar i fjor tok også Magdahl initiativet til et såkalt representantforslag, der man politikere selv fremmer forslag uten at de har vært utredet av kommuneadministrasjonen.

Den gang rettet forslaget seg mot et nei til planene om havvindparken Vidar, som opprinnelig var i regi av norske Zephyre.

Havvindparken på svensk side planlegges i det røde feltet. Foto: Lantmäteriet

De planlegger oppimot 91 vindturbiner med en høyde på 260–340 meter i svensk havområde i nordre Skagerak. Vindturbinene vil ligge cirka 35 km utenfor Verdens Ende.

– Nå har Vattenfall kommet inn som største eier i prosjektet. I og med at dette er på svensk side av grensen, kan det nok bli vanskeligere for oss å få stoppet det. Men vi fikk sendt inn en høringsuttalelse til Miljødirektoratet, som koordinerer det norske innspillet til planene, sier Magdahl.

Vil ha utredning

Vidar vil blant annet ligge strategisk plassert i forhold til Herøya, en av Norge største industriområder. Her mangler det strøm allerede i dag, og sentrale aktører i området har ivret for å få påfyll fra fremtidig havvind.

Tønsbergs Blad var først ute med omtale Færder-politikernes nei til havvindpark sør for Færder.

Høyre var ett av partiene som valgte å ikke stille seg bak Magdahls forslag. Overfor Tønsbergs Blad forklarer Høyre-politiker Tom Mello avgjørelsen slik

– Vi stemte slik vi gjorde på prinsipielt grunnlag. Vi må være åpne for å se på alternative kraftkilder. Det blir feil å stenge for de to mulighetene uten å få dette konsekvensutredet.

Styreleder Thor O. Lohne i Norsk Havvind mener det er grunnleggende feil å gå imot havvindparken uten at det er utført konsekvensutredning.

Her kan du lese mer om hans syn på saken.