Hydrogenselskapet Horisont Energi og oljeselskapet Neptune Energy har inngått en intensjonsavtale med den tyske energigiganten E. ON, om å utvikle en komplett europeisk CCS-verdikjede.

Det fremgår av en børsmelding fra energiselskapene mandag.

E. ON er et av verdens største energiselskap med hovedsetet i Düsseldorf Tyskland.

Administrerende direktør i Neptune Energy, Odin Estensen (midten), og administrerende direktør i Horisont Energi, Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen. Foto: Neptune Energy

Det børsnoterte selskapet omsatte for 77,36 milliarder euro i 2021, og har i skrivende stund en markedsverdi på 26,88 milliarder euro.

– Partnerskap med E. ON støtter ambisjonen vår om å etablere Norges første kommersielle karbonlagrings-prosjekt, sier administrerende direktør i Neptune Energys, Odin Estensen.

Nytt nyhetsbrev fra Kystens Næringsliv
Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.

Neptune Energy har fra før erfaring med karbonfangst og -lagring.

– Dette kan også bidra til å nå Neptunes mål for karbonlagring, nemlig å lagre mer enn det som slippes ut fra produksjonen innen 2030, sier Estensen.

Komplett verdikjede

Det var tilbake i august det ble kjent at Horisont Energi og Neptune Energy inngikk avtale om å utvikle karbonlagringsprosjektet i Norge.

– Samarbeidet med Neptune Energy er allerede sterkt. Gjennom denne avtalen utvider vi samarbeidet til å omfatte tre erfarne energiselskaper, sier administrerende direktør i Horisont Energi, Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen.

Administrerende direktør Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, i Horisont Energi på Markoppneset i Finnmark, hvor selskapet skal bygge en fabrikk som skal produsere blå ammoniakk. Foto: Gunnar Blöndal

– Sammen vil vi styrke vår posisjon med tanke på å etablere en europeisk CCS-verdikjede. Gitt en tildeling av lisens for Errai, vil E. ONS deltagelse i prosjektet styrke det kommersielle grunnlaget ytterligere, sier Eidesen.

Intensjonsavtalen dekker blant annet utvikling og finansiering av en komplett verdikjede for håndtering av CO2.

– E. ON har virksomhet i 15 europeiske land, og over 50 millioner kunder. Mange av deres kunder ønsker å avkarbonisere, som gir et stort grunnlag for tilfang av CO2 i verdikjeden som vi skal samarbeide om, sier Eidesen til Kystens Næringsliv.

Errai

Prosjektet, som har fått navnet Errai, er det første kommersielle lagringsprosjektet for CO2 i Norge.

Det skal etter planen motta rundt fire til åtte millioner tonn CO2 per år – med mulighet for utvidelse i senere faser.

Prosjektet omfatter kaianlegg, samt landbasert terminal for mellomlagring av CO2 – med en plan om permanent CO2 lagring i et offshore-reservoar.

Slik kan den planlagte CO2-terminalen i Haugesund se ut når den står ferdig i 2026. Foto: Illustrasjon Horisont Energi

Som et ledd i arbeidet med å videreutvikle prosjektet har Horisont Energi inngått en langsiktig leieopsjon på en tomt egnet for en CO2-terminal på Gismarvik i Rogaland.

Grunneier, Haugaland Næringspark, besitter et av Norges største industriområder, med allerede kritisk infrastruktur på plass, opplyses det.

Milliontap

Det har vært en turbulent start på året for Horisont Energi, etter at Equinor og Vår Energi trakk seg fra hydrogenselskapets flaggskip-prosjekt i Finnmark.

Horisont fikk med seg oljegigantene Equinor og Vår Energi som samarbeidspartnere, en halv milliard i støtte fra Enova, og en nesten like stor investering fra tyske E. ON.

Etter oljegigantenes exit, ble det da det ble kjent at storeier Øystein Stray Spetalen hadde solgt seg ned, og gikk ut av styret. En annen stor eier, fondet QVT, gjorde det samme.

Hydrogen-aksjen kollapset på lavterskelbørsen Euronext Growth.

to dager raste aksjen 64 prosent.

Illustrasjon av ammoniakkfabrikken i Finnmark, kalt Barents Blue-prosjektet. Foto: Horisont Energi

Fabrikken i Finnmark skal produsere ammoniakk, basert på hydrogen, fremstilt av gass fra Barentshavet, med tilhørende fangst av CO2.

Den som derimot har tapt størst verdier på Horisont Energi er tyske E. ON, som er hovedeier i selskapet, med en eierandel på 25 prosent.

Tyskerne investert om lag 370 millioner kroner i selskapet for litt over et år siden, og har samtidig gått med tap på nær 290 millioner kroner.

E. ON har forsikret overfor DN at de ikke vurderer en exit.

Spanske eiere

Barents Blue-prosjektet i Finnmark fikk spanske Fertiberia inn på eiersiden, like etter Equinor-exiten.

Fertiberia er det fremste selskapet innen grønn ammoniakk i Europa, og besitter 50 års driftserfaring fra ammoniakkanlegg. Selskapet kan ta store deler av produksjonsvolumene fra Barents Blue og styrker prosjektet betydelig, sier Eidesen.

Fertiberia har en eierpost på 50 prosent, og Horisont Energi har de resterende 50.

– Ellers arbeider Horisont Energi med å få inn en ny operatør på Polaris som kan overta etter Equinor, sier Eidesen.