Dom i den opprinnelige saken i Sør-Rogaland tingrett falt i mars i fjor. Her bl en 30 år gammel israelsk og italiensk statsborger og en 29 år gammel italiensk statsborger dømt til seks års fengsel for å ha svindlet det norske selskapet Edison Norge for 129 millioner kroner.

Overførte penger til Hongkong

Svindelen ble utført ved at de to på epost utga seg for å være CEO Nicola Monti i det italienskbaserte oljeselskapet Edison International.

De kontaktet i 2019 toppsjefen i Edison Norge, som hadde hovedkontor i Stavanger. Under dekke av å være Monti fikk de den norske sjefen til å gjøre 13 store overføringer på til sammen 13.645.000 amerikanske dollar og 500.000 euro.

Pengene gikk til en konto i Hongkong.

Pierluigi Nalin, som i 2019 var toppsjef i Edison Norge, trodde han hjalp sin italienske overordnede med et hemmelig oppkjøp i Kina.

Sjokkartet oppdagelse

Svindelen ble avdekket ved at det italienske morselskapet fattet mistanke til de store overføringene. Da Monti kontaktet Nalin og forhørte seg om transaksjonen, innså de to at de hadde blitt svindlet.

– Nalin ble sjokkert da jeg fortalte at det ikke var meg han snakket med, sa Edisons CEO, Nicola Monti under sitt vitnemål i tingretten, ifølge E24.

– Jeg trodde virkelig jeg hjalp bedriften, supplerte Pierluigi Nalin.

Svindelen ble utført i perioden september til oktober 2019. De tiltalte ble pågrepet 16. oktober 2019 i Israel og utlevert til Norge i 2021.

Selskapet fikk i etterkant noen av midlene tilbake.

Streng dom og høy erstatning

Da den opprinnelige saken var til behandling i tingretten i januar i fjor, la aktor ned påstand om ni års fengsel for de to mennene. Dette fordi energiselskapet ble bedratt for et svært stort beløp, samt at svindelen hadde pågått over tid og hatt et organisert preg.

Straffen ble fastsatt til seks år.

Noen måneder senere var det klart for rettsbehandling av italienske Edisons erstatningskrav mot de to mennene. Her ble de to dømt til å betale selskapet drøyt 124 millioner kroner, samt dekke saksomkostninger på rundt 75.000 kroner.

Mente selskapet var å klandre

De to mennene anket erstatningskravet. Dommen i ankesaken ble avsagt av Gulating lagmannsrett like før helgen.

Under ankeforhandlingene anførte advokaten til de to dømte mennene at erstatningskravet måtte bortfalle eller reduseres kraftig «som følge av skadelidtes medvirkning, jf. skadeserstatningsloven § 5-1.»

– Skaden ville ikke ha oppstått dersom konsernet og ledende ansatte hadde vært oppdatert på risikoen for direktørbedrageri. Konsernets rutiner var ikke forsvarlige. Interne rutiner om dobbel godkjenning ble brutt. Det var grovt uaktsomt å fortsette med transaksjonene uten identitetsbekreftelse.

Slik oppsummerer Gulating lagmannsrett argumentasjonen til de to dømte.

Forkastet anke

Disse argumentene ble ikke tatt til følge av lagmannsretten, som forkastet anken.

– Lagmannsretten legger til grunn som ubestridt at det foreligger ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng og et økonomisk tap i samsvar med kravet Edison International S.p. A har satt frem, heter det i dommen.

De to mennene dømt til å betale Edison Internationals saksomkostninger på 130.000 kroner, samt tingrettens saksomkostninger på 170.000 kroner.

I mars 2021 ble Edison Norge kjøpte opp av energiselskapet Sval Energi. Kjøpssummen var på rundt 3,5 milliarder norske kroner. Sval Energi driver både innenfor olje/gass og fornybart.