Solstad-sjefen: – Vi oppnår rater på historisk høyt nivå

Administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore sier at rederiet i første kvartal har oppnådd rekordhøye rater både i spotmarkedet og på kontrakt.

Lars Peder Solstad, administrerende direktør i Solstad Offshore.
Lars Peder Solstad, administrerende direktør i Solstad Offshore.Foto: Solstad Offshore
Rederi-giganten følger dermed trenden Kystens Næringsliv rapporterte om tidligere i uken, der analytiker Jesper Skjong i Fearnley Offshore fortalte om en seksdobling i markedet og dagrater som har bikket 1,2 millioner kroner for de største ankerhåndteringsfartøyene.

Driftsmargin på 43 prosent

– Første kvartal har vært den beste vintersesongen på mange år. Vi har oppnådd rekordhøye rater på ankerhåndteringsoppdrag, samt på både kortere og lengre kontrakter for CSV-er, sa Solstad da han denne uken presenterte rederiets resultat i første kvartal.

Det gode markedet har gitt synlige utslag på regnskapstallene. Solstad hadde en omsetning på 1,13 milliarder kroner i første kvartal, opp fra 882 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Driftsresultatet (EBIDTA) var på 583 millioner kroner, noe som ga en driftsmargin på 43 prosent, opp fra 20 prosent i første kvartal 2022.

– Dette er et stort steg fremover for oss, sier Solstad.

Spår salgseffekt

I begynnelsen av mars solgte Solstad Offshore PSV-flåten på 37 fartøy til Tidewater for rundt seks milliarder kroner. Selv om avtalen først er forventet sluttført i andre halvdel av juni, er inntektene fra disse fartøyene tatt ut av regnskapet for første kvartal.

Salget reduserte gjelden i Solstad betydelig, og Lars Peder Solstad påpeker at dette vil styrke rederiet foran den planlagte refinansieringen i 2024.

– Salget medfører en omlegging av strategien i et marked som er i utvikling. PSV-fartøyene server hovedsakelig olje- og gassindustrien, mens AHT- og CSV-fartøyer kan betjene hele offshoremarkedet, både olje og gass og fornybar energi, uttalte Solstad i forbindelse med salget.

Tjener godt på havvind

Blant analytikere har prispress og forventninger om lavere rater blitt trukket frem som en usikkerhetsfaktorer for offshorerederiene i forhold til fornybarmarkedet.

Lønnsomheten i havvindutbyggingene kan på ingen måte sammenlignes med olje og gass, og tross høye strømpriser har blant annet NVE-sjef Kjetil Lund vært klar på at norsk havvind per i dag ikke kan karakteriseres som lønnsomt.

I første kvartal har imidlertid Solstad Offshore oppnådd gode rater også i dette segmentet.

– Ratene har vært like høye på fornybart som på olje og gass. Etter salget til Tidewater sitter vi igjen med fartøy som kan jobbe i begge sektorer. Det betyr at vi er rigget der etterspørselen er størst og marginene høyest, mener Lars Peder Solstad.

(Copyright)
Publisert 9. June 2023, kl. 03.26Oppdatert 9. June 2023, kl. 03.26