The Celtic Interconnector skal sikre nesten en halv million hjem med strøm, og en langt mer stabil og grønt rettet strømsituasjon på fastlandet.

Oppdraget er på det som blir verdens lengste plastbelagte, høyspente likestrømskabel. The Celtic Interconnector, som skal stå klar i 2026, er 1000 kilometer lang, forteller kommunikasjonsdirektør Kristin Hessen i Nexans til Kystens næringsliv.

Leveranse til fastlandseuropa

– Alt henger sammen.

Mellomlandsforbindelsene skal også bringe fornybar energi til der strømmen trengs. Det betyr også strøm fra offshore vind til energihubber.

– Dette er den hittil største ordren vi har fått. Det er en trend i markedet at prosjektene blir større og større, sier Hessen.

Kabelprosjektet vil skape aktivitet hos Nexans Norway AS. Foto: Nexans

Linken som skal sikre fastlandseuropa – nærmere bestemt Frankrike – med strøm fra Irland, er budsjettert med 16 milliarder norske kroner. Irland har allerede en forbindelse til Storbritannia, men dette er første gang øyen forbindes med Europa.

Kablene blir på 320.000 volt likestrøm, og vil ha et strekk under havet på til sammen 1000 kilometer, 40 kilometer nedgravd i Brittany i Frankrike og tilsvarende 35 kilometer nedgravd i Cork i Irland. Også vekselstrømsforbindelsen på 400.000 volt til det irske strømnettet er del av Nexans kontrakt. Det er de undersjøiske kablene som skal produseres i Halden.

Halden-fabrikken produserer umbilicals og høyspente sjøkabler for verdensmarkedet. C/S Nexans Skagerrak laster her Skagerrak 4 kabelen. Foto: Nexans Norway

Norges høyeste bygg

Franske Nexans har investert tungt i sin egen Subsea & Land Business Group. Siden 2018 har selskapet skutt inn nærmere 5 milliarder i denne delen av virksomheten. Investeringene har gått til byggingen av et av verdens største og mest avanserte kabelleggingsskip, Nexans Aurora, samt til ombygging av konsernets fabrikk i South Carolina for å betjene offshore vind-markedet i USA.

Nexans' Aurora. Foto: Nexans

Nexans har også gjort oppgraderinger ved fabrikken i Halden, men kanskje viktigst av alt: en helt ny fabrikk er under bygging. Bare her investerer eierne rundt en milliard kroner, og fabrikken vil ha et såkalt ekstruderingstårn på 152 meter. Det blir Norges høyeste bygg og eneste reelle skyskraper, forteller Hessen.

Fabrikken skal betjene HVDC PEX-markedet for havvindsektoren.

– Den nye fabrikken skal stå ferdig første kvartal 2024.

Kabelen som skal sikre 700 megawatt med energi mellom Irland og Frankrike skal produseres ved anlegget i Halden. Med nærmere 1000 ansatte er bedriften en relativt tung hjørnesten i byen. I byggfasen på fabrikken betyr det også utstrakt bruk av lokale kontraktører.

– Vi benytter oss så mye vi kan av lokale leverandører, og har et godt samarbeid med lokalt næringsliv og ikke minst Halden kommune, sier Hessen.

Fra Nexans' fabrikk i Halden. Foto: Nexans

Ny teknologi

Prosjektet utvikles med med relativt ny teknologi

– Det finnes to teknologier for undersjøiske kraftkabler, tverrbundet polyetylen og papir.

– Papir?

– Litt stusslig, tenker du? ler Hessen over telefon.

Papirisolerte, høytrykksimpregnerte likestrømskabler, MI-kabler, har nemlig hittil vært standard for å frakte større mengder strøm over store avstander. PEX - plast - har i stor grad vært forbeholdt kortere avstander, og med vekselstrøm.

Det er første gangen PEX benyttes til høyspent likestrømsoverføring over så lange avstander.

– Teknologien har vært på trappene en stund, og vi er svært fornøyde med å nå være først ute i verden med denne typen teknologi til en så lang mellomlandsforbindelse. Det er et teknologisk gjennombrudd.

Nexans kabellegger Nexans Skagerrak. Foto: Ulflarsen/Creative Commons

Aktuell for Eurasia-prosjektet

I februar 2021 kom nyheten om at de franske eierne i Nexans ønsket å gjøre tunge investeringer i Nexans Subsea and Land Systems. Totalt to milliarder norske kroner skal ruste selskapet for den voldsomme økningen i elektrifisering som står på trappene.

– Vi regner med at markedet for offshore vind-kabler blir rundt 2,5 ganger så stort frem mot 2030 og forbereder oss for vekst, sier kommunikasjonsdirektøren.

Det neste store prosjektet Nexans håper å lande, er EuroAsia-kabelen, som skal forbinde Hellas med Kypros, og senere med Israel.

– Vi ble valgt som såkalt Preferred Bidder for levering og installasjon av forbindelsen mellom Hellas og Kypros i sommer, og nå håper vi at det kan lede frem mot en kontrakt.

Nexans har også en lang historie i offshore vind-markedet med flere leveranser i Europa og har også signert flere kontrakter i det voksende offshore vindmarkedet i USA.