Horten-selskapet Gen2 Energy er i ferd med å realisere storproduksjon av grønt hydrogen. Hydrogenet skal leveres ferdig komprimert til minus 350 bar. Det første anlegget skal stå klar til å produsere hydrogen fra slutten av 2025.

Nå signerer Gen2 Energy og Umoe Advanced Composites kontrakt for utvikling og kjøp av konteinere for storskala transport av grønt hydrogen. Det inkluderer en basisordre på 50 konteinere, som avhenger av endelig investeringsbeslutning for Gen2 Energy sitt produksjonsanlegg.

Slik vil Umoe Advanced Composites og Gen2 Energy sin konteinerløsning se ut. Foto: Gen2 Energy

For Ulltveit-Moe-eide Umoe Advanced Composites innebærer samarbeidet en utvikling av en typegodkjent konteiner, samt tilleggsopsjoner på over 300 konteinere.

Kjøper seg inn i Umoe

Samtidig kjøper Gen2 Energy seg inn med en minoritetsandel i Umoe-selskapet, i tillegg til at selskapet delvis skal finansiere utviklingen av konteinertypen. Partene har som mål å designe og utvikle topp moderne trykkbeholdere av type IV glassfiber med alle relevante godkjenninger for transport på vei, jernbane og sjø.

I tillegg til en potensiell milliardomsetning for gründerne, betyr en oppstart av hydrogenproduksjon også gode ringvirkninger for blant annet kommunene Vefsn og Åfjord. Det er to av stedene der det skal produseres grønt hydrogen med fornybar energi, blant annet fra vind- og vannkraft.

Felles for prosjektene er at hydrogen i all hovedsak skal gå sjøveien. Det krever kaiområder, og det krever også store mengder konteinere. Ålesund-selskapet Sirius designer spesialbygde konteinerskip, hver med plass til mellom 200 og 500 konteinere med trykksatt hydrogen. Konteinerne skal også ta både landeveien og gå med tog.

– En komplett, integrert verdikjede for grønt hydrogen. Vi har for eksempel en prosjektsøknad inne om å få ASKO sin godstransport fra Trondheim til Bodø på Nordlandsbanen til å bruke hydrogen som drivstoff. Da vil godstoget også kunne frakte konteinere med hydrogen, forteller Figved til Kystens Næringsliv.

Gen2 Energy har inngått avtale om å etablere storskala produksjonsanlegg for grønt hydrogen i Åfjord kommune. Foto: Gen2 Energy

Type IV glassfibertrykkbeholder

UAC er en global leverandør av store type IV glassfibertrykkbeholdere og transportmoduler for CNG, biogass og hydrogen.

– UAC forventer at maritime prosjekter hvor hydrogen vil bli lagret om bord, enten for fremdrift eller drift av fartøy eller som nyttelast, vil vokse i antall og viktighet i løpet av de kommende årene. Denne kontrakten viser at UAC sine produkter passer godt med Gen2Energy sitt behov for kostnadsledende løsninger for transport av store mengder hydrogen til sjøs, sier Øyvind Hamre, administrerende direktør i UAC i en pressemelding.

Som en del av avtalen skal UAC levere konteinere som er godkjent og fullt egnet for sjøtransport av hydrogen i henhold til The International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code.

– Vi er glade for å signere avtalen med UAC. Transport av hydrogen er en utfordrende del av verdikjeden. Sammen har Gen2 Energy og UAC som mål å utvikle den foretrukne løsningen for kunder i Europa. Vi mener konteinerne fra UAC tilbyr en flott løsning som er enkel å tilpasse for kundene og med kompromissløs kvalitet, sier Jonas Meyer, administrerende direktør i Gen2 Energy i en pressemelding.