Thomas Myhre overtok nylig som daglig leder i Polarkonsult, da nestor og eier Sigmund Sørensen takket av etter 49 år som leder.

Blant arbeidsoppgavene som står øverst på blokken til den nye lederen, er rekruttering. Skipsdesign-, ingeniør- og konsulentselskapet seiler i medvind og har behov for betydelig påfyll av arbeidskraft.

Trenger folk

– Polarkonsult er i sterk vekst og skal lyse ut flere spennende stillinger i tiden fremover. Etter flere positive utfall på nye kontrakter ser vi et sterkt behov for å øke teamet i selskapet. Primært skal vi styrke bemanning på energi- og forsvarssektoren i våre tjenester, sier Myhre.

Kampen om kompetanse er hard blant maritime kunnskapsbedrifter, og Polarkonsult opererer i en region der det er stor etterspørsel etter spesielt ingeniører. I dag finnes det rundt 700 ingeniørstillinger i området.

Myhre tror dette vil vokse med flere hundre og passere 1.000 i løpet av de neste årene.

Oppfordring til ungdom

Han ber foreldre og ungdom i Harstad vurdere nøye hvilke studier de bør søke på innen fristen den 15. april.

I takt med utviklingen i regionen og stadig økende behov for realfag og spesialisert realfagskompetanse, ser Polarkonsult en lys fremtid for yrker som prosess-, maskin-, struktur-, automasjons- og elektroingeniører.

– Skal vi få ringvirkningene til vårt område er det viktig at ungdom også tar utdanninger som er relevante for spennende karrierer i regionen, sier Myhre.

Langsiktig behov

I Harstad er Polarkonsult langt fra alene om å oppleve økende behov for arbeidskraft. Generelt er det sterk vekst innen energi, forsvar, samferdsel, fiskeri og havbruk i regionen.

Nettopp derfor mener Myhre det er viktig at etterspørselen møtes med relevant lokal kompetanse.

– Sett i lys av den geopolitiske og miljømessige utviklingen i Arktis er det i nord det må satses. Nord-Norge kommer til å være et senter for utvikling, så alt avhengige av hvor mye vi tar eierskap til selv. Ved å velge en utdanning innen realfag både på fagarbeider- og ingeniørnivå er man garantert en jobb i vår region. Etterspørselen er høy og kommer til å være høy i lang tid, mener Myre.

Kommunen vil hjelpe

Tilgang på spesialkompetanse er ikke den eneste utfordringen mange ekspansive kystkommuner opplever.

Harstad-ordfører Kari-Anne Opsal har tidligere vært klar på at regionen hennes lider av den samme demografiutfordringen som en del andre: Stadig flere eldre og færre unge.

Harstad-ordfører Kari-Anne Opsal (Ap). Foto: Harstad kommune

At Nord-Norge i tillegg har «eksportert» ungdom sørover over tid, gjør ikke situasjonen enklere. Opsal ønsker å høyne statusen på viktige yrkesfag og praktisk utdanning.

– Vi vil trenge fagfolk på mange områder, og vi ønsker å være lydhøre overfor næringslivet. Vi ser på næringslivets behov og prøver å motivere til yrkesfaglig utdanning, blant annet gjennom lokal lærlingeplassgaranti, har hun uttalt til Kystens Næringsliv.

Maritim utfordring nasjonalt

Også nasjonalt er det et skrikende behov etter arbeidskraft i maritime næringer. Prognoser tilsier at man innen 2050 kan trenge 52.000 nye arbeidsplasser innen havvind alene.

Maritim industri og leverandørnæring skal stå for avgjørende bidrag i form av produkter og tjenester til fremtidens næringsliv.

Oddmund Nystad, daglig leder i Maritim opplæring sørøst. Foto: Maritim opplæring sørøst

I de mest folkerike områdene i Sør-Norge er interessen for maritim utdanning på vikende front. Færder videregående skole er den siste gjenværende skolen for maritim utdanning i området fra Kristiansand til Oslo.

Her står én av tre maritime klasser i fare for å bli lagt ned.

– Vi merker oss at ungdommene ikke ser det maritime i like stor grad som ungdommene i nord og andre kystregioner der næringen er mer fremtredende i dagliglivet, har Oddmund Nystad, daglig leder i Maritim opplæring sørøst, uttalt til Kystens Næringsliv.