Kimek får dispensasjon for russiske fartøy, men er fortsatt usikker på fremtiden

Utenriksdepartementet har sendt et brev til skipsverftet Kimek i Kirkenes der det kommer frem at verftet får dispensasjon til å arbeide på de to russiske fartøyene som ligger hos dem.

Greger Mannsverk er administrerende direktør i Kimek.
Greger Mannsverk er administrerende direktør i Kimek.Foto: Mikaela Berg
NRK siterer onsdag et brev Utenriksdepartementet (UD) har sendt til Kimek, der det kommer frem at verftet får dispensasjon til å gjøre arbeid som er strengt nødvendig for sjøsetting og uttransportering av de russiske fartøyene de har på verftet.

Ifølge departementet vil ikke dette arbeidet være i strid med sanksjonsreglene som er innført mot Russland i etterkant av landets invasjon av Ukraina. I brevet blir det opplyst at selskapet ikke kan regne med ytterligere dispensasjoner.

I praksis får dermed skipsverftet i Kirkenes arbeide videre med å gjøre to russiske fiskefartøy sjøklare.

Administrerende direktør Greger Mannsverk bekrefter overfor Fiskeribladet at selskapet har fått brev fra UD, men er per nå usikker på hva det sier.

Sendt til jurist for tolkning

– UD har sendt oss et svar, men det er så uklart at vi har måtte sende det til jurist for å tolke hva det sier, forteller han.

Det selskapet har bedt myndighetene om er en lønnskompensasjon for å holde de 85 ansatte som jobber der i arbeid, og unngå oppsigelser, samt gjøre ferdig de to fartøyene de har på verftet.

Bakteppet for selskapets økonomiske situasjon, der det frykter masseoppsigelser, er en pressemelding fra UD som kom 12. mai.

Der skrev departementet at alt arbeid på russiske båter, med unntak av nødreparasjoner, er forbudt. 70 prosent av omsetningen til Kimek kommer fra arbeid på den russiske fiskeflåten i Barentshavet.

Usikkert hva som skjer videre

Etter at UD sendte ut pressemelding fryktet Kimek masseoppsigelser, men dette ble unngått etter et styremøte i slutten av mai. Mannsverk er kritisk til myndighetenes arbeid så langt:

– I et brev 18. mai ramset vi opp hva vi trengte å gjøre for å sette fartøyene på sjøen, men på disse tre ukene har UD ikke klart å gi oss et klart svar, sier han.

Han forteller at det er uklart hva som skjer videre per nå.

– Vi må ha et styremøte, og de ansatte vil bli informert om utviklinger først, sier han.

(Copyright)
Publisert 8. June 2023, kl. 04.48Oppdatert 8. June 2023, kl. 04.48