– I fjor hadde leverandørindustrien i Norge 30 milliarder i omsetning på havvind. Bare fire av disse var på norsk sokkel. Når det nå skal bygges ut på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø, burde vi ha de beste forutsetninger for å levere også her. Vi har dokumenter erfaring og kompetanse fra utbygging av olje- og gass på sokkelen, sier Seljeseth, som er avdelingsleder for samfunnspolitisk avdeling i Industri og Energi.

Forutsetter lokale ringvirkninger

Geir Seljeseth, avdelingsleder samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi. Foto: Privat

Industri Energi er LOs fjerde største forbund. De over 56.000 medlemmene innen olje-, gass- og landindustri står for 80 prosent av samlet norsk eksportverdi og har vært sentral i oppbyggingen av den enorme verdiskapingen på norsk sokkel.

I sitt høringsinnspill til prekvalifiseringskriteriene for Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II legger Industri og Energi vekt på at basene som skal forsyne havvindanleggene må ligge i Norge, både i utbyggings- og driftsfasen, slik at verdiskapingen vil skje regionalt og nasjonalt.

«Utbygging av er av meget stor betydning, ikke minst for å bygge opp kompetanse, arbeidsplasser og leverandørmiljø i tilknytning til havvind. Forutsetningen er at utbygging av havvind gir oppdrag, arbeidsplasser og verdiskaping i regionen både i utbyggings- og driftsfasen», heter det i innspillet.

Mindre prispress

Nøkkelen til suksess ligger slik Seljeseth ser det i den norske modellen der myndigheter, næringsliv og arbeidstakere i fellesskap løser utfordringer og utvikler nye løsninger.

– Vi er glade for at det ikke er lagt opp til en ren auksjonsmodell der det bare fokuseres på pris. Når vi gjør noe i Norge, må vi gjøre det skikkelig – og sikkert. I tillegg til kvalitet og kompetanse er det viktig å ta tilstrekkelig hensyn til HMS, sier Seljeseth.

Selv om Norge har offshorehistorien og den geografiske nærhet til utbyggingene på sin side, understreker Seljeseth at det må jobbes hardt for å sikre utvikling av leverandørnæringen til havvind.

Mange snakker om kapasitetsproblemer, knapphet på råvarer og, ikke minst, utfordringer med å få rekruttert nok folk til å møte etterspørselen etter produkter og tjenester.

– Selvsagt vil det bli utfordringer, men disse er ikke spesifikt norske. Flere land skal bygge ut og vil få de samme problemene. Vi har grunn til å være optimistiske, mener Seljeseth.

Etterlyser tempo og volum

Også Aker Solutions er opptatt av leverandørindustrien i sitt innspill til prekvalifiseringskriteriene.

Selskapet ser full utbygging på Utsira Nord, med støtte, som avgjørende i så måte.

– Signalene om støtte til kun ett flytende prosjekt på 500MW er ikke nok til å gjøre norsk sokkel attraktiv og utløse de nødvendige investeringer i leverandørindustrien. Det bør etableres støttemekanismer slik at den fulle kapasiteten på UN realiseres så raskt som mulig, heter det deres høringsinnspill.

Å holde oppe tempoet i konsesjonstildelingen er ett av de andre momentene som blir trukket frem i Aker Solutions sitt innspill. Norge er allerede blitt anklaget for å være håpløst sent ute med havvindutbyggingen.

Aker bruker ikke slike ord, men påpeker at 2026 representerer et nøkkeltidspunkt for leverandørene.

– Norsk leverandørindustri vil i perioden 2023 til 2026 ha betydelige leveranser til olje- og gassprosjekter under «aktivitetspakken». Fra 2026 vil aktivitetsnivået falle betydelig. Det er derfor avgjørende at utvikling av havvindprosjekter da har kommet langt nok til at leverandørindustrien kan starte arbeidet med slike leveranser. Tildeling av utbyggings-tillatelser for SN2 og UN bør derfor skje før utgangen av 2023, heter det i innspillet.