Per Helge Devold sukker, og fortsetter:

– Kunne vi ikke bare få bygge opp noe vi kan være stolte av?

Devold uttaler seg som styreleder i Global Aquaculture Tech Hub, og var selv tydelig overfor Kystens Næringsliv da vi snakket med ham i desember: Frykten nå er nedbygging av kystnæringene.

– Tilbakemeldingene vi har fått tilsier at vi må forvente 1000 oppsigelser i løpet av første halvår 2023, sa han da.

GATH

  • I 2021 gikk 13 sentrale aktører i havbruksnæringen sammen om å etablere Global Acuaculture Tech Hub (GATH).
  • I dag har GATH 27 medlemsbedrifter.
  • Målet med huben er å styrke samarbeidet og øke innovasjonstakten for å fortsette å være globalt ledende innen akvakulturteknologi.
  • Økt eksport og verdiskaping er en klar målsetting.

Devold er også markedsdirektør i leverandørbedriften MMC First Process. I dag konkluderer Gath-styrelederen med at regjeringen helt tydelig ikke har lyttet til en næring som er større enn havbruk i antall årsverk.

– Dårlig arbeid, rett og slett. De har ikke lyttet til eller forstått konsekvensene for leverandørindustrien. Dette stimulerer ikke til vekst på noe vis, sier han.

– Dårlig arbeid, sier Per Helge Devold om regjeringens skatteforslag. Foto: Ketil Svendsen

Lite imponert

Mange fulgte med på direktestrømming da regjeringen la frem forslaget til grunnrenteskatt. Devold har fått hovedpunktene over bilradioen, og er så langt lite imponert over det regjeringen nå skal ta med seg til Kongen i statsråd.

– Dette er en veldig moderat justering ut fra det vi kjenner gjennom høringsforslaget, sier Devold.

Usikkerheten rundt «lakseskatten» har hengt som et teppe over store deler av kystnæringene – ikke bare havbruksnæringen, men også mye av industrien, som har opplevd at store og små prosjekter har blitt satt på vent.

Både verftsindustri og leverandørindustri har ropt varsku om vidtrekkende konsekvenser av det totale skattetrykket som er bygget opp.

Ikke fem, men mange tusen

– Det er ikke «de fem store» oppdrettsselskapene som lider, men de mange tusen leverandørselskapene. Jonas har kanskje hørt på næringen, men ikke forstått konsekvensene. På kysten handler det om ringvirkninger, sier Devold.

Han lister opp veien fra konsesjoner og oppdrett, til brønnbåt og verft, og videre til leverandørindustri.

– Til sist handler det om nærbutikken, om skoler og om det som holder lys i husene. Nå bygger de ned næringen som driver alt dette.

– Hvordan har usikkerheten rundt beskatningen påvirket dere dette halvåret?

– Det har stått søkke stille i seks måneder, ikke én ny kontrakt fra havbruksnæringen.

Rolf Hjelle er driftsleder i PE Bjørdal. Foto: PE Bjørdal

En av leverandørbedriftene som nå frykter for fremtiden er P E Bjørndal, som merker at det ikke er mye bevegelse i oppdragsbunken. Før jul kuttet bedriften mellom 20 og 25 stillinger.

– Vi jobber blant annet med store kunder som Mowi. Etter at forslaget om grunnrenteskatt kom på bordet, har det vært foruroligende stille når det gjelder oppdrag, sier driftsleder Rolf Hjelle til Kystens Næringsliv.

Bedriften lever utstyr direkte til havbruksnæringen, med anlegg for landbasert produksjon, vaksinasjonsmaskiner og vannfiltreringssystem som hovedprodukter. For Hjelle kommer skatten på toppen av alt annet. Det kan få konsekvenser for teknologiutvikling i en ennå ung landbasert virksomhet.

– Da er det ikke sikkert at Norge er landet der den fremtidige utviklingen vil skje.

Usikkerheten vedvarer

Usikkerheten er heller ikke borte i Gath.

– I samme periode stoppet regjeringen behandling av all landbasert oppdrett. Brønnbåtene trues med å bli kastet ut av rederiskatteordningen som har eksistert siden 1996. Det er 4400 årsverk, bare i det segmentet, påpeker Devold.

Han bruker uttrykket «en perfekt storm» om det regjeringen har gjort det siste halve året.

– Det er ikke en god plass å være, og usikkerhet er kanskje det verste du kan gjøre mot landet.

Devold understreker at han ennå ikke kjenner alle detaljer i grunnrenteforslaget, men at det han så langt ser «ikke bygger opp under noe form for investeringsvilje».

– Statsministeren signaliserte at vertskommunene vil få en større del av kaken?

– Økningen til kommunene var absolutt en selvfølge, repliserer han tørt.

Det er trolig ikke bare Gath-styrelederen som nå sliter med tilliten til myndighetene, mener han.

– Den samlede tilliten er svekket, både til regjering og faktisk til landet. Selv utenlandske investorer uten problematikk rundt formuesbeskatning velger å ikke investere i Norge.