Det mener Arvid Nesse, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, etter at regjeringen onsdag åpnet for kapasitetsutvidelse på Utsira Nord.

Stram tidsplan

Nesse understreker imidlertid at tidsfaktoren er viktig om dette målet skal nås.

– Myndighetene må derfor sikre at konsesjonsprosessen håndteres grundig og effektivt, og at det er tilstrekkelig kapasitet til dette både i NVE og olje- og energidepartementet. Vi kan mulig klare å ha turbiner på plass før 2030 dersom prosessen videre går raskt. Da kan vi slå skottene, som tildelte arealer tidlig i 2022, sier Nesse.

En fersk analyse fra 4C Offshore viser at Storbritannia er rangert som det mest interessante markedet for flytende havvind, mens Norge kommer på andreplass.

– Ikke optimalt for leverandørene

Ett av alternativene for Utsira Nord var tidligere i prosessen at kun én utbygger endte opp med lisens. Nå er valget falt på tre, men bare to av dem får statsstøtte i første omgang.

Den tredje får eksklusivitet og tid til å modne prosjektet sitt over tid, samt mulighet for å søke statsstøtte senere og gjennom øvrig hjelpemiddelapparat.

Nesse er ikke helt fornøyd med denne løsningen.

– Det er viktig at vi finner en løsning som gjør at tre prosjekter kan bygges ut. På den måten sikrer vi et størst mulig mangfold i leverandørkjeden. Det er mange bedrifter som nå klare til å levere. Modellen de la fram i dag bidrar dessverre ikke til dette, og her kom vi i bransjen med et konkret alternativ som hadde sikret både konkurranse og statsstøtte til tre prosjekter, sier Nesse.

Krever fart i nye områder

Han påpeker at behandlingstiden i videre prosesser må reduseres og at kartlegging av nye områder må gå raskere enn i forrige runde.

– Vi må bygge kapasitet i havner og byggesteder, både for å sikre de norske utbyggingene, men også for å sikre kapasitet til å eksportere flytende havvind. Bedriftene våre er tydelige på at forutsigbarhet nå er viktig for at de skal kunne gjøre nye nødvendige investeringer, sier Nesse.

Store forhåpninger

Svært mange aktører i leverandørkjeden ønsker å sikre fremtidig drift gjennom å sikre seg oppdrag i den norsk havvindutbyggingen.

Equinor har hatt med seg flere norske underleverandører i byggingen av Hywind Scotland og Hywind Tampen. Neste prosjekt for selskapets del er Dogger Bank, med de tre feltene A, B og C.

Også her er norske leverandører med.

– Norske leverandørindustri har vært med og vunnet oppdrag på de britiske utbyggingene i sterk internasjonal konkurranse. På Dogger Bank er blant annet Aibel i Haugesund en betydelig leverandør, har Magnus F. Eidsvold, mediatalsperson for fornybar, markedsføring og midtstrøm i Equinor, tidligere uttalt til Kystens Næringsliv.