Kristiansand er nemlig allerede midt i noe av et smørøye.

Salgsleder i teknologileverandøren Techano, Øystein Bondevik, er styreleder i Southwind-samarbeidet, som har satt seg fore å gjøre byen til et senter for havvind. Han trekker ikke bare frem havnen der Skeiegruppen med tiden skal huse Greenstat sin hydrogenfabrikk, men også direkteferge til kontinentet, tog, flyplass og ikke minst godt forberedte og egnede arealer sentralt i byen.

Perfekt for store havvindaktører, mener han.

Øystein Bondevik er styreleder i Southwind. Foto: Southwind

Greenstat sin hydrogenfabrikk skal for øvrig stå klar i slutten av 2024, og skal samlokaliseres med en annen fornybarsatsing, solcelleleverandøren Rec Silicon.

– I god tid før Sørlige Nordsjø II settes i drift, lover han.

Gavepakke til Agder

Sørlige Nordsjø II ses på av mange som en veritable gavepakke til nettopp Agder-fylket. 6000 arbeidsplasser skal være et edruelig tall, men Bondevik ønsker ikke å drive gjetning på antall hoder som vil søke seg til Sørlandet. I første omgang ønsker han bare at så mange som mulig av de tunge aktørene kan kikke mot nettopp Kristiansand.

– Det vi ønsker er ringvirkninger.

Samarbeidet mellom eiendomsutviklerne i Skeiegruppen, reklameselskapet Broomstick, samt offshore-, subsea og havneleverandørene i On&Offshore services, Seafront Logistics, Techano og Norddrill oppstod i 2020. Det var samtidig med at kommunene Kristiansand og Mandal var i ferd med å slå sammen havnestrukturen.

Næringsaktører i Kristiansand syntes lite om idéen om å se offshore- og supplyhavnen gå til konkurrenten Mandal.

– Nei, det var en dårlig idé, så vi begynte å drive lobbyvirksomhet inn mot kommunen, forteller han.

– Flinke til å snu oss

Det var også kimen til Southwind, som selv ikke er en havvindaktør, men en samlet gruppe av byens og regionens mange næringsaktører. For Kristiansand, som har ligget tålelig tett på olje- og gasseventyret, er det kanskje ikke overraskende at flere av de seks selskapene som danner Southwind har røtter til nettopp denne bransjen.

Slik ser det regulerte området Kongsgård havn ut i dag. Foto: Broomstick

– Vi er tradisjonelt rettet mot olje og gass her i Agder, men er flinke til å snu oss rundt.

Noe har de kanskje vært mindre gode på, tror han.

– Regionen har blitt litt glemt, og vi har kanskje ikke vært flinke nok å si ifra til regjeringen.

Det kan være i endring. Bondevik understreker at initiativet for å legge til rette for havvind ble tatt godt imot i kommunen, men at det trengtes et privat initiativ for å få på plass kimen til det styrelederen selv omtaler som en «fornybarhovedstad».

Nylig sprakk nyheten om at batterifabrikken Morrow etablerte seg i Arendal snarere enn i Kristiansand. At havvindeventyret som ligger i kortene gjennom Sørlige Nordsjø II-tildelingen skulle glippe ville vært langt verre. Nå ønsker Bondevik at alle parter spiller hverandre gode.

Ringvirkninger i region

Gruppen har allerede sikret byen en rekke intensjonsavtaler om nyetablering. Norseman Wind-konsortiet har allerede signert intensjonsavtale om tilrettelegging av Kongsgård Havn som operativ base for drift og vedlikehold. På samme vis er Greenstat og Everfuel sin hydrogensatsing planlagt lagt til Kristiansand, med de ringvirkningene det også vil få for en eventuell storstilt satsing på havvind.

Nå ønsker de seks å tydeliggjøre hva regionen kan by på, og ikke minst legge til rette for at konsortiene som eventuelt drar i land vinnerloddet på havvindfeltet Sørlige Nordsjø II skal sette hovedkvarter i Kristiansand. Og kanskje ikke i Mandal.

Mandal ønsker på sin side å legge til rette for konstruksjonsvirksomhet i tillegg til konsernledelse og servicevirksomhet. Kristiansanderne ønsker på sin side konsernkontor og service alene inn i den allerede etablerte havneinfrastrukturen i Kongsgård havn, og med muligheter for å gi resten av fylket glede og ringvirkninger av konstruksjonsarbeidet som kommer.

Noe Kristiansand kommune er gode på, er tilflyttende arbeidskraft, forteller Bondevik. Kommunen har en egen relocation service, der kommunen legger til rette med bolig, skole, og kommunale tiltak helt ned til kulturelle tilbud.

– Dette er en tjeneste selskap kan kjøpe seg inn i.

Gruppens reklamebyråmedlem, Broomstick, har søkt å synliggjøre mulighetene i regionene i en video:

Kompetansesenter på vei

Havvindsatsingen er imidlertid langt større enn det Kristiansand kommune eller regionene rundt kan klare å levere.

– Hvordan legger dere til rette for rekruttering og tilsøkende arbeidskraft?

– Det ble faktisk bevilget fem millioner kroner over statsbudsjettet til å utvikle et kompetansesenter. Det er en start.

Sammen med Universitetet i Agder og GCE Node-klyngen satser nemlig Southwind-partnerne å legge til rette for studier og kompetansebygging på flere nivå. Nå håper han at idéene får luft under vingene allerede neste år. Bondevik og partnerne har heller ikke glemt «blue collar», som han uttrykker det.

– Vi ønsker å legge opp til studier knyttet til havvind i samarbeid mellom akademia og næringsliv, på samme måte som det nå eksisterer et tilbud i batteriteknikk, etter at batterifabrikken ble etablert i Arendal. Samtidig undersøker vi hva det vil innebære å etablere lærlingordninger og fagretninger som for eksempel vindtekniker.

Det handler både om offshore-teknikk og elektro, men også om sikkerhet og tilgang til installasjonene. Southwind, som for lengst har hatt dialog med mulige havvindutbyggere som Equinor, har merket seg at det er to ord som går igjen.

– Kompetanse og bærekraft. Det er derfor vi spiller såpass sterkt på etablerte løsninger og samarbeid med blant annet kommune og universitet.

Grunnrente kilde til ny uro

Styrelederen i Techano tror det er et stykke igjen før hans egen bransje kan løfte mye ut av det som nå er i emning. Techano er storleverandør av spesialiserte heise- og løfteløsninger, og har levert større løsninger blant annet om bord på Havfarmen. Mot havvindsektoren er de også aktuelle med landgangsløsninger for urolig hav, slik de i dag er for offshorebransjen.

– Nei, dette er først og fremst fordi Kristiansand og regionen rundt skal bli mer synlig. Og fordi den fortjener det!

Om Bondevik føler at regionene har blitt litt glemt, hører det også med til historien at det lokale næringslivet har fulgt oljen under både opp- og nedtur. Nå er det grunnrenteskatten på havbruk som på nytt skaper uro i leiren.

– Det er jo en næring der det har vært satset etter oljen. Nå håper vi havvind, og det må jo sies at mange vil klare den transformasjonen. Det er snakk om mye kunnskap og arbeidskraft som er overførbar.