Det sier Bård Ludvig Thorheim (H), stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen, til Kystens Næringsliv.

– Mer aktuelt enn før

Da Olje- og energidepartementet sendte konsekvensutredningen for mineralvirksomhet på norsk sokkel ut på høring, var det med et tydelig signal om at

– Det legges nå til rette for en ny næring som kan bidra til fremtidig verdiskaping fra havet: Mineralvirksomhet på havbunnen. Mineralene på havbunnen vår kan bli viktige for overgangen til lavutslippssamfunnet og skape nye muligheter for industrien, heter det på regjeringens informasjonsside.

Aktører som Adepth Minerals er klar til å gå i gang og mener at utvinning kan utvikle seg til å bli et nytt industrieventyr av dimensjoner.

Green Minerals er på gang med utvinning i Stillehavet og posisjonerer seg nå for tilsvarende aktivitet på norsk sokkel.

Verdiskaping og næringsmuligheter er imidlertid ikke de eneste argumentene som får Thorheim til å støtte initiativet.

– I sin tid var de vi i Høyre som startet prosessen med å åpne for leting og utvinning. Den geopolitiske situasjonen har gjort dette enda mer aktuelt, med krigen i Ukraina og usikkerheten rundt Kina som leverandør av råvarer, sier Thorheim.

Får støtte fra Erna

Debatten rundt mineralutvinning på havbunnen handler også om det grønne skiftet og tilgang til viktige metaller og stoffer.

Elbilbatterier trenger kobolt, mangan og nikkel. Solcelleanlegg må ha sølv, indium og gallium. Vindturbiner lages med sjeldne jordartmetaller.

Forekomstene på havbunnen er også sentrale råvarer til elektroniske komponenter og teknologi.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) og leder i Høyre. Foto: Bent-Are Jensen

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som går i bresjen for utvinning av havmineraler. Under sitt innlegg på Vestlandskonferansen byttet hun anledningen til å fremsnakke denne virksomheten.

– Vi må tørre å ta de vanskelige diskusjonene om dette, også når det er naturinteresser involvert, sa Solberg.

Tror på sameksistens

Fiskere har allerede engasjert seg sterkt i kampen mot mineralutvinning i områdene der det nå åpnes for undersøkelser og drift.

Mens det fra statlig hold har vært fremhevet at de valgte områdene har «begrenset fiskeri», viser Kystens Næringslivs undersøkelser at det her dras opp fisk for over en milliard kroner.

Dette har blant annet fått pelagisk forening til å reagere.

– Vi er imot. Området som er foreslått åpnet er enormt, kunnskapsmangelen om det aller meste er stor og virkingen av leiting og utvinning er svært usikker, har leder Mariann Frantsen uttalt til Kystens Næringsliv.

Bård Ludvig Thorheim er klar over at det foregår fiskeri i det valgte området, men lar seg likevel ikke skremme.

Det aktuelle utvinningsområdet. Foto: OED/Sildelaget

– Vi tror det er mulig å finne en god sameksistens. Olje- og gassutvinningen har vist at dette går an. Samtidig befinner områdene seg ved Svalbard og Jan Mayen, på 3.000 meters dybde, påpeker Thorheim.

Tar ett forbehold

Høyre-politikeren forstår likevel fiskernes bekymringer. Derfor tar han forbehold om at høringsrunden må gjennomføres slik at alle relevante forhold kommer på bordet.

Nok kunnskap om økosystemet er slik Thorheim ser det avgjørende.

– Jeg stiller meg dessuten undrende til at området Høyre foreslo nå er redusert med 40 prosent, uten at jeg helt finner noen god grunngivelse for reduksjonen, sier han.