– Vi er helt avhengig av pengene vi har tjent på olje og gass når vi nå for alvor satser på havvind. Det er ikke nok mat til å leve av dette alene. Samtidig er vi litt mer konservative på anslagene om hvor fort utbyggingen av flytende havvind vil skje. Det er mye som skal på plass, og vi ser kapasitetsutfordringer i leverandørkjeden, sier administrerende direktør Kevin Murphy i Ocean Installer.

Pause etter første oppdrag

Dette sier han til tross for at selskapet nå har hanket inn sin første store konstruksjonskontrakt på nettopp flytende havvind.

Ocean Installer
  • Grunnlagt i 2011 og eid av investeringsgiganten HitecVison.
  • Har hovedkontor i Stavanger og avdelinger i Oslo, Houston, Aberdeen og Dubai.
  • Hadde 100 prosent fokus på å utvikle virksomhet som undervannsentreprenør for det internasjonale olje- og gassmarkedet.
  • Har de siste årene jobbet for å bruke kompetansen fra tradisjonelt konstruksjonsarbeid i oljenæringen til satsing på flytende havvind.
  • Sysselsetter rundt 250 ansatte og hadde i 2021 en omsetning på 2,1 milliarder kroner.

Stavanger-firmaet med globale forgreininger skal installere kabelnettverket på Hywind Tampen for Equinor, totalt 1,5 kilometer kabler på mellom 260 og 300 meters dyp.

– Tidligere har vi kun hatt oppdrag på engineeringstudie. Men det blir et lite vakuum etter at Hywind Tampen er ferdig. Først fra 2026/2027 regner vi med mer utbygging er i gang slik at vi kan kjempe om flere slike oppdrag, sier Murphy.

Rammet av nedtur

Med Hitecvision som eier ble Ocean Installer startet i 2011. Målet var klart: Man skulle bygge et globalt selskap for marin konstruksjonsvirksomhet i olje- og gassnæringen.

Les også: Har tatt 75 prosent av markedet i Kina

Starten var formidabel, med kraftig vekst de første årene. Så kom oljenedturen i 2014. Ocean Installer hadde bra backlog og merket ikke de verste konsekvensene før året etter.

– Da hadde vi noen dårlige år. Heldigvis var Equinor, som vi allerede hadde på kundelisten, fremoverlent og startet opp igjen investeringene litt før mange andre. I 2018 vant vi oppdrag på Johan Castberg-feltet i Barentshavet, og året etterpå kom vår største kontrakt noensinne med Balder Future for Vår Energi, sier Murphy.

Kursendring i 2019

Ved oppstarten i 2011 var ikke fornybart noen man snakket om blant leverandørene i subsea-markedet. Da oljeoppdragene begynte å ta seg opp igjen i 2018, var fornybar energi og havvind blitt et tema.

– I 2019 begynte vi for alvor å se på dette forretningsområdet. Fra 2020 brukte vi pengene vi hadde tjent på olje og gass til å bygge en vindbusinesslinje. Vi kunne ikke klart det uten overskuddet vi hadde med oss, og vi kunne heller ikke klart det uten at vi hadde en inntektsstrøm fra olje og gass under utviklingsarbeidet, sier Murphy.

Les også: Har stoppet testområde for havvindturbiner

Han mener det i dag er svært vanskelig å lykkes med å bygge opp leverandørselskaper innen havvind uten at man har andre inntekter å leve av i oppstartsfasen. Unntaket er aktører som har svært kapitalsterke krefter i ryggen og dermed solid egenkapital å tære på.

Bruker dagens kompetanse

I dag viser et røft overslag at om lag 10 prosent av de 250 ansatte i Ocean Installer jobber med havvind. Det skyldes rett og slett den begrensede oppdragsmengde for leverandører som sikter mot flytende havvind.

Det er overskudd fra satsingen på olje- og gassmarkedet som har gjort det mulig å bygge opp havvindsatsingen i Ocean Installer. Foto: Ocean Installer

Samtidig er Murphy klar på at det er viktig å være posisjonert for det som skal skje på denne fronten fremover. Prognosene globalt viser et massivt utbyggingstempo, også om man som Ocean Installer anlegger et litt mer edruelig perspektiv på tempoet.

– Det vi ser på som vår klare fordel, er at vi kan bruke kompetansen vi har bygget opp på olje og gass direkte inn i havvindsatsingen, sier Murphy.

Les også: Slik vil gigantene bygge norsk havvind

Såkalte EPCI-kontrakter (engineering, procurement, construction og installation) har vært Ocean Installers levebrød på olje og gass – og vil være det samme innenfor fornybar-segmentet.

Overgang over tid

Eksemplene med Johan Castberg og Hywind Tampen viser også noe av konkurransefortrinnet til leverandører som har gode relasjoner til store olje- og gassaktører som Equinor: Mange av disse vil også stå for den fremtidige utbyggingen av havvind – både i Norge og globalt.

Kevin Murphy tror prognosene for tempoet i havvindutbyggingen kan være i overkant optimistiske. Foto: Nicholas Doherty

– Eksisterende kundeforhold vil være viktig for oss, selv om vi selvsagt må levere like godt på havvind som vi har gjort på olje og gass, sier Murphy.

Prognosene Ocean Installer opererer med tilsier at virksomheten i selskapet vil være fordelt likt på havvind og olje og gass det neste tiåret.

Deretter tror de pendelen vil svinge stadig mer i retning av fornybart.

Les også: – Leverandører taper penger på havvind

– Vi bruker å si at vi trenger ingeniører som kan jobbe med olje og gass mandag og tirsdag, for så å konsentrere seg om havvind onsdag og torsdag. Vi føler at vi har det i dag og at vi er godt posisjoner for det som skal komme, sier Murphy.

Massive fremtidsprognoser

Uavhengig av hvordan man ser på utbyggingstempo de nærmeste årene, viser fremtidsanalyser et voldsomt vekstpotensial for leverandører og utbygger innenfor havvind.

Research Dive mener at det globale markedet er forventet å nå en verdiskaping på mellom 600 og 700 milliarder norske kroner innen 2028.

En rapport laget av Thema Consulting anslår at norsk leverandørindustri vil få en omsetning på totalt 1.700 milliarder kroner på havvind i 2050, da medregnet oppdrag fra det globale markedet.